Пет народни гатанки за разигрување на умот

Во прилог можете да си го разиграте умот со гатанки извадени од трезорот на македонското народно богатство.

1. Од куќа до куќа оди, а внатре не влегува. (ацилу)

2. Напред оди, назад не се враќа. (емерв)

3. Врви пред сонцето, а не прави сенка. (ретев)

4. Еве ја, ене ја, ја нема. (аркси)

5. Две сестри сè гледаат, а самите себе не можат да се видат. (ичо)

Прочитајте и „10 народни гатанки за разигрување на умот“.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели