Skip to content

10 народни гатанки за разигрување на умот (Втор дел)

За денес, од трезорот на македонското книжевно богатство, ви приготвивме десет народни гатанки за разигрување на умот. Уживајте во погодувањето.

1. Врви пред сонцето, а не прави сенка. (ретев)

2. Каде и е главата нема око, каде ѝ е окото нема глава. ( алги)

3. Старци со бели бради не можат да се стигнат. (ивонарб)

4. Студена змија на гуша виси. (надреѓ)

5. Низ него одиш, а не го гледаше. (худзов)

6. Повисоко од човек, а пониско од петел. (апак)

7. Ти ја празниш, а таа е сè поголема. (акпуд)

8. На сонце излегува, а на облачно се крие. (акнес)

9. Таа беше тука уште кога постана светот, а цела се појави пред еден месец. (аничесем)

10. Најбрз е на светов. (му)

Прочитајте и „10 народни гатанки за разигрување на умот“.

Напишете коментар