Црногорската земја

Родена од феникиски принц и  прекрасна хармонија

Во тебе се слеале Ловќен и Дурмитор во морска симфонија

Његош  Горски венец плете од гороцвет цветен

Силна кошава низ приморје дува со залет полетен.

Твојтегусти  горје ги чува Езеро Скадарско

Нежен е напливот на плимата од море Јадранско

Свети Трифун е твој бедем рамен на Которска Бота

Крајбрежјето твое плени со Божја даровита  красота.

Будва, Улцињ, Херцег Нови поврзани со морска сила

Камени тврдини се од исклесана рака дива

Длабочината на Тара како солза ја прекрива твојата ниска Зета

Восхитува секого твојата убавина сета.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели