Skip to content

Кои биле предци на кинескиот народ? (Кинеска Нова Година и година на Змејот)

Кои биле предци на кинескиот народ? Се верува дека пред илјадници години Јанди (легендарен племенски водач) е роден преку телепатската интеракција на неговата мајка со моќниот змеј. Со помош на змејот и во сојуз со Хуангди (легендарен племенски водач и според некои извештаи, правнук на змеј), започнало настанувањето на кинеската цивилизација. Значи, „царите“ Јанди и Хуангди биле предци на кинескиот народ. Се вели дека двајцата императори биле овековечени како змејови пред да се вознесат на небото. Како што минувало времето, Кинезите почнале да се нарекуваат себеси „потомци на Јанди и Хуангди“, како и „потомци на змејови“.

Среќа и богатство

Во античките кинески легенди, Шенонг „Божествениот фармер“ бил син на змеј и убава принцеза, а некои велат дека е татко на Хуангди (Жолтиот император). Тој ги научил луѓето да го развиваат земјоделството и да користат хербални лекови. Шенонг се сметал за првенец на кинескиот народ и херој на античка Кина. Значи, во кинеската култура се смета дека змејот носи среќа, жетва и просперитет. Луѓето родени во Годината на Дрвениот змеј се претпоставува дека се полни со енергија и иновативни идеи.

„Непопустлив и пионерски“ дух

Кинескиот змеј е трансформиран од имагинарен прататко во маскота од античко време до денес. Тој го претставува непопустливиот и пионерски дух на кинескиот народ да држи чекор со времето. Не само што кинескиот змеј преовладувал во Кина туку е и многу популарен меѓу Кинезите кои живеат во странство. Тој стана симбол на Кина и кинеската култура.

Змејот е едно од 12-те кинески хороскопски животни, со своја астролошка личност и симболика. Освен тоа, во кинеската култура, змејовите ја симболизираат империјалната моќ, добрата среќа, моќта над времето и водата и пионерскиот дух.

Кинеска Нова Година 2024

Кинеската Нова Година има историја која се протега над 3.000 години. Потекнува како начин да се прослави крајот на зимата и почетокот на пролетта. Фестивалот е обележан со раскош во многу азиски земји. Многу азиски земји се подготвуваат да ја прослават Лунарната Нова Година. Честопати наречен Пролетен фестивал или Кинеска Нова Година, тој е најважниот празник во Кина и во многу други азиски заедници. Додека Кина ја нарекува Лунарната Нова година како Пролетен фестивал, таа е позната како „Тет“ во Виетнам и „Сеолал“ во Кореја. Започнува со првата млада месечина од лунарниот календар и завршува 15 дена подоцна на првата полна месечина. Бидејќи лунарниот календар се заснова на циклусите на Месечината, датумите на празникот малку се разликуваат секоја година, паѓајќи помеѓу крајот на јануари и средината на февруари. Ако се подготвувате да ја прославите оваа поволна пригода, еве сè што треба да знаете за тоа.

Традиции и обичаи

Оваа година, кинеската Нова година се паѓа на 10 февруари. Општо земено, прославите често траат 15-16 дена, почнувајќи една недела пред Нова година. Луѓето прават празнични торти и пудинзи за да го зајакнат нивниот раст во претстојната година, закачуваат црвени транспаренти (Ниан) во своите домови, ги чистат своите домови и одржуваат вечери за семејно обединување на лунарната новогодишна ноќ.

Една позната легенда вели дека постоел добро познат подводен ѕвер наречен Ниан кој ползел на земјата секоја новогодишна ноќ за да се гости со човечко месо и да напаѓа села. Се вели дека Нијан се плашел од црвената боја, гласните звуци и оган. За да го одвратат чудовиштето, луѓето поставувале црвени хартиени змејови на нивните врати, палеле црвени фенери цела ноќ и петарди. До денес, прославата на Лунарната Нова Година е фокусирана на отстранување на лошата среќа и пречекување на просперитетот. Затоа, црвената боја се смета за поволна боја во Новата година. Луѓето се облекуваат во црвена облека, ги украсуваат своите домови со црвени хартиени лампиони и користат црвени пликови за да им дадат пари на саканите и пријателите за Новата година, што ги симболизира добрите желби за годината што претстои.

Славење

Во првите два дена од Новата година, луѓето патуваат да ги посетат своите пријатели и семејството за да разменат подароци, да подаруваат овошје и да разговараат. На третиот ден, луѓето ги посетуваат храмовите. Седмиот ден се слави роденденот на луѓето (Јан Јант) бидејќи се означува како денот кога кинеската мајка божица Нува го создала човештвото. И на крај, на петнаесеттиот ден, луѓето присуствуваат на Фестивалот на фенерите (24 февруари).

Фестивалот на фенерите ја слави првата полна месечина во годината. Луѓето палат лампиони за да ја избегнат темнината од нивните животи. Наречен е и кинески Ден на вљубените затоа што во древното општество младите девојки излегувале да им се восхитуваат на фенерите и да се среќаваат со момчиња.

Дополнително, за новогодишната вечера луѓето вклучуваат риба, пудинзи, тестенини за долговечност, колачи од ориз, слатки кнедли од супа и кнедли на менито.

Зошто е годината на змејот?

Според кинескиот зодијак, секоја година почестува едно животно. Кругот од 12 животни – стаорец, вол, тигар, зајак, змеј, змија, коњ, коза, мајмун, петел, куче и свиња – ги мери циклусите на времето. Во меѓувреме, виетнамскиот зодијак е малку поинаков, почестувајќи ја мачката наместо зајакот и биволот наместо волот. Според легендата, се верува дека Бог ги поканил сите животни да се збогуваат пред тој да замине од Земјата и се појавиле само 12 од нив.

Напишете коментар