Кожата во која живеам

Седејќи покрај својот пријател додека чекаа да им ги донесат пијачките онака сосема неочекувано, Винсент му рече на Семјуел: „Да не си ми во кожа.“
Семјуел: Што се случува?
Винсент: Да не си ми во кожа.
Семјуел: Добро Винсенте, те разбрав дека ти е лошо, но морам да знам што те измачува толку за да знам како да ти помогнам.
Винсент: Каков пријател си ти кога не можеш да погодиш за што станува збор? Да не си ми во кожа!
Семјуел: Добро, ќе кажеш веќе еднаш што е проблемот?
Винсент: Да не си ми во кожа, додека не погодиш нема!
Семјуел: Навистина си станал тврдоглаво магаре Винсенте!
Винсент: Да не си ми во кожа, Семјуел!
Семјуел: Знаеш, не ни посакувам да бидам во нечија кожа, и оваа мојава што ја имам ми е доволна.
Винсент: А, скапо ли ја плати?
Семјуел: Ќе ми платиш ти мене убаво ако не проговориш за што станува збор, ќе ми платиш Винсенте скапо ти се колнам како во старите добри времиња кога бевме малечки и ти се колнев дека ќе те истепам ако не ми дадеш пола од чоколадото.
Винсент: Види го магарето се налути, а јас посериозен никогаш не сум бил.
Семјуел: Викаш сериозен си, ништо не кажуваш и не можам да те разберам. Играш некоја игра, ама ќе ми платиш за ова да знаеш!
Винсент: Море, да не си ми во кожа!
Семјуел: Ти нема да се опаметиш вечерва така?
Винсент: А, со пивата што ги порачавме следува гратис среќа?
Семјуел: Само ако знаеш да ја препознаеш!
Винсент: Ми беше убаво во своја кожа, сега веќе престана да ми биде, сам не можам да си се препознам.
Семјуел: Гледам дека нешто не е во ред, да ја оставиме шегата на страна, што се случило?
Винсент: Ти реков, да не си ми во кожа! Никому не го посакувам ова Семјуеле, дури ни на смртен непријател.
Семјуел: Добро по ѓаволите, ќе ми кажеш што се случи и зошто вака зборуваш?
Винсент: Ме остави. Си замина, ги собра куферите и ме напушти засекогаш.
Семјуел: А, со себе ја понесе и твојата среќа така?
Винсент: Однесе цел еден живот, го спакува в куфер и не побара да ѝ помогнам.
Семјуел: Ти сакаше да ѝ помогнеш, веројатно таа не чувствувала потреба од помош.
Винсент: Ама само сакав! И да не си ми во кожа, пак ќе ти речам.
Семјуел: Ќе се врати, ќе видиш!
Винсент: Откако зеде сѐ со неа?
Семјуел: Откако ќе сфати дека згрешила!
Винсент: Нема да се врати истата, а ниту јас ќе бидам истиот.
Семјуел: А, знаеш дека не можеш да очекуваш од никого да биде исиот?
Винсент: Се плашам дека нема да ја препознам.
Семјуел: Мислиш таа за истото се плаши?
Винсент: Да се плашеше, немаше онака да замине…
Семјуел: Чудни се овие жени! Знаеш дека мене не ми оди со нив, а вам навистина ви се восхитував.
Винсент: Не помага восхитот брате, не барам помош само барам да ме разбереш и да не си ми во кожа никогаш!
Семјуел: Ќе видиш дека ќе се врати кога ќе увиди дека згрешила.
Винсент: Таа и сега е присутна, овде под кожава во која не сакам да бидам.
Семјуел: Знаев дека си вљубен, ама до овој степен дека си дошол не можам да поверувам.
Винсент: Не знаев ни јас пријателе, всушност ништо не знаеме за љубовта додека не нѐ здоболи, додека не здоболи доволно силно со ефект како да ти ја дерат кожата, е толку сме неуки!
Семјуел: Значи според ова јас сум неук, после се чудам зошто не ми одело со жени.
Винсент: Има време, ќе се појави еден ден некоја што ќе те научи, ама ако се научиш да не живееш без неа, готов си!
Семјуел: Место јас тебе, ти мене совет. Знаеш дека не сум добар во давањето совети.
Винсент: Доволно е што ме ислуша, брате. Нејзе ништо не ја вади од таму.
Семјуел: Од под кожа?
Винсент: И од таму, и од цело мое битие.
Семјуел: Ти нема спас тебе пријателе, љубовта ќе те дотолчи.
Винсент: Не е само љубов во прашање, и навика и уште триста ситници…
Семјуел: За сѐ има одвика, ама од љубов тешко дека може некој да те одвикне.
Винсент: Не би сакал никогаш од неа да се одвикнам!
Семјуел: Епа затоа после ќе викаш да не ти бидам во кожа. И не ни сакам да бидам во ничија кожа, ти кажав мојава ми е доволна.
Винсент: Сам себе си доволен ти, затоа така викаш.
Семјуел: Што ако така повеќе ми одговара?
Винсент: Ќе останеш цел живот неук.
Семјуел: Поарно неук ама да сакам да сум во своја кожа, и никој да не ми биде под неа…
Винсент: Тоа не е можно. Ќе се увериш во овие зборови еден ден, јас ниту планирам, ниту можам да те убедувам.

close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?