Skip to content

Интересни факти за книгите што љубителите на книги ќе ги интересираат!

Ако сте љубители на книги сигурни сме дека овие факти ќе ве интересираат!
Прочитајте ги фактите во продолжение.

Владимир Набоков ја напишал Лолита на листови додека патувал низ Америка и собирал пеперутки.

А неговата жена Вера подоцна го спречила за да не ги запали истите тие листови.

50 нијанси на сиво е најпродаваната книга на сите времиња во Британија.

Пред да ја напише книгата Кодот на Да Винчи, Ден Браун бил поп музичар.

Кафка замолил некој свој пријател да ги запали сите негови дела. Процес, Замок и Америка се отпечатени против негова волја.

Алиса во земјата на чудата била забранета во Кина поради животните кои зборуваат.

Големиот Гетсби за малку ќе се викал Под црвената, белата и сината.

Шерлок Холмс е најчесто прикажуван лик на телевизија и филмови.

Авантурите на Том Соер е првата книга напишана на машина за пишување.

Во Гуливеровите патувања се опишани сателитите на планетата Марс и тоа некои 100 години пред информацијата да биде потврдена од страна на астрономите.

Чарлс Дикенс на напишал Божиќната приказна за само шест недели.

Гордост и предрасуди првично се викала Први впечатоци.

Робинзон Крусо е првата англиска новела.

Шекспир е познат по смислувањето зборови. Дел од зборовите кои ги смислил се: гласина, побрзај, шампион, зависност и многу други.

Џокер требало да умре уште во првото издание на стрипот Бетмен.

Маркес никогаш не дозволил да се сними филм според Сто години самотија.

Првата рачно напишана Библија чинела осум милиони долари и требале дванаесет години за да се заврши.

Напишете коментар