Skip to content

Следната недела започнуваат Струшките вечери на поезијата

Струшките вечери на поезијата е најстариот меѓународен поетски фестивал што се одржува во Струга, Северна Македонија. За првпат се одржале во август 1962 година. Во текот на изминатите години на фестивалот учествуваа над 5.000 познати поети, рецензенти на книги, теоретичари, издавачи и промотори на литература од целиот свет.

Програма 2019

Среда, 21.08.2019

10:00 Садење дрво и поетско читање во чест на добитникот на „Златен венец“ на СВП за 2019 г.

„Парк на поезијата“
12:30 Прес – конференција со добитникот на „Златен венец“ на СВП за 2019 г.

„Пијано бар“, Хотел „Дрим“
20:30 Официјално отворање на Струшки вечери на поезијата 2019 година

Плато пред „Домот на поезијата“
21:00 „Поетски меридијани” – Меѓународно поетско читање

Плато пред „Домот на поезијата”
22:30 Свечен прием на учесниците на СВП 2019 година

Летна тераса на Хотел „Дрим“

Четврток, 22.08.2019

10:00-11:00 Портрет на Зоран Анчевски, добитникот на наградата „Браќа Миладиновци” за 2018 година

„Пијано бар“ – Хотел „Дрим“
11:00-12:00 Поетско читање на поетите од потесниот избор за наградата „Браќа Миладиновци” за 2019 година

“Пијанобар“ – Хотел„Дрим“
12:00-12:30 Доделување на наградата „Стојан Христов” за најдобра поетска книга од поет од дијаспората за 2019 г.

Пијанобар“ – Хотел„Дрим“

12:30-14:00 Симпозиум „Исток/Запад: Балкан/Европа“

“Пијано бар“ – Хотел „Дрим“
17:00-18:30 Организирано разгледување на Струга

20:00-21:00 Поетски портрети-Влада Урошевиќ

Истек на реката Црн Дрим (,,Галеб“)

21:00-22:00 Претставување на тематската антологија „Арката на Ное“

22:00- 23:00 Кругови (вечер на интернационална поезија)

Истек на реката Црн Дрим („Галеб”)
23:00-00:00 Промоција на „Дедлајна љубов моја“ на Владимир Лукаш – во соработка со ИНКА Струга во рамки на „Раздримување“

Истек на реката Црн Дрим („Галеб”)
00:00 „Ноќ без интерпункција”

Центар за култура – Фоаје
00:00 Изложба „Скицерајки“ од Владимир Лукаш – во соработка со ИНКА Струга во рамки на „Раздримување“

Центар за култура – Фоаје

Петок, 23.08.2018

10:00-12:00 „Матине”, меѓународно поетско читање

Предворје на манастирската црква „Св. Богородица“, Калиштa

12:00-13:00 Посета на пештерските цркви, Калишта

16:00:17:00 Поетско кафе – ВЕРСОПОЛИС – Средба со издавачите и професионалните посетители

„Пијано бар“ -Хотел „Дрим“
17:00- 18:00 претставување на поетите во платформата Версополис предложени од СВП

-“Пијанобар” -Хотел „Дрим“

18:00-19:00 Дебата : „Улогата на книжевните часописи во дигиталната ера“

„Пијано бар“ – Хотел „Дрим“
20:00-21:00 Поетски портрети- Богомил Ѓузел

21:00-22:00 Портрет на Моника Херцег, добитничката на наградата „Мостови на Струга” на СВП и УНЕСКО за 2019 година

Истек на реката Црн Дрим („Галеб”)
22:00-23:00 Вечер на ВЕРСОПОЛИС

Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим („Галеб“)
23:00- 00:00 Поетски читања

Алтернативна сцена – истек на реката Црн Дрим („Галеб”)
00:00 Ноќ без интерпункција

Музичко – поетски перформанс
Центар за култура

Сабота, 24.08.2018


10:00-11:00 Поетско кафе со лауреатот на „Златен венец“ на СВП за 2019 г.

Средба со новинарите, издавачите и професионалните посетители

„Пијано бар“ – Хотел „Дрим“
11:00-12:00 Ин мемориам: Ристо Јачев, Вера Чејковска

„Пијано бар“ – Хотел „Дрим“
12:30:13:30 Прес – конфереција – прогласување на добитникот на наградата „Браќа Миладиновци” за 2019 година
-,,Пијанобар“ –Хотел„Дрим“

17:00-19:00 Излет до Охрид и разгледување на културните споменици во градот

19:00-19:45 Поетски портет: Матеја Матевски, 90 години јубилеј-предворје на Св. Софија

20:30 Поетски портрет на лауреатот на „Златен венец“ на СВП за 2019 г.

Црква „Св. Софија“, Охрид

00:00 Ноќ без интерпункција

Музичко – поетски перформанс

Летна сцена Центар за култура


Недела, 25.08.2018

10:00:12:30 Излет до манастирот Св. Наум со брод

13:00-13:30 разгледување на комплексот

16:30 In Vino Veritas: прогласување на најдобрата песна посветена на виното

20:30 „Мостови”, меѓународно поетско читање и врачување на наградите „Златен венец“, „Браќа
Миладиновци” и „Мостови на Струга”.

„Мост на поезијата” – Струга

\00:00 Прогласување на добитникот на наградата „Енхалон“

Прес – центар на СВП во Хотел „Дрим“

Понеделник, 26.08.2019

Поезија на пат: 26.08.2019 г.
Кавадарци

12:00 Поетско читање во Кавадарци, комплекс на винарската визба Тиквеш

Прилеп

14:00 поетско читање Небрегово-спомен куќа на Блаже Конески
15:00 посета на манастир Трескавец
19:00- 20:30 поетско читање плато пред Центар за култура

Велес

посета на Спомен куќа на Рацин

18:30-19:30 Поетско читање

Куманово

18:30-19:30 Поетско читање- Центар за култура- Куманово

Скопје

21:00 Меѓународно поетско читање во Музејот на современа уметност во Скопје

Извор

Напишете коментар