Задолжително прочитајте ги овие 8 прашања за кои Буда имал многу мудри одговори

Буда се откажал од сè и почнал да патува. Главното учење според него е: „За да има радост мора да има болка. Самото откажување од задоволствата води во целосен мир“. Во текот на 45 години од своето работење и проповедање, тој подучувал мажи и жени, царови и селани, трговци и просјаци, светци и крадци – без да прави и најмала разлика помеѓу нив. Тој не ги признавал различностите според социјалната состојба или според класата на народот и патот што тој го проповедал бил отворен за сите луѓе, кои биле способни да го разберат и следат. Прочитајте ги следниве 8 прашања за кои Буда имал многу мудри одговори.

1. Кој меч е најостар?

– Зборови полни со бес и гнев.

2. Кој отров е најсмртоносен?

– Лакомост и алчност.

3. Кој е најголем пожар?

– Омразата.

4. Која најголемата добивка?

– Давањето.

5. Кој е најголем губиток?

– Добивање разни богатства во животот, а притоа да не се биде благодарен.

6. Кое оружје е најдобро?

– Мудрост.

7. Што предизвикува прекин на пријателството?

– Завист и себичност.

8. Кое е најголемо задоволство?

– Моментот кога ќе сфатите дека повторно сте се разбудиле.

Прочитајте ги следниве 10 прашања од кои сите можеме да извлечеме поука

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели