Skip to content

Најубавата библиотека во светот се наоѓа во Прага

Библиотеката со име Клементинум, извонреден пример за барокна архитектура првпат била отворена во 1722 година како дел од језуитскиот универзитет и е дом на повеќе од 20 илјади книги. Читателите на „Борд панда“ ја избрале оваа библиотека за најубава и највеличествена во светот!

Таванските фрески во оваа библиотека во Прага (Чешка Република) биле насликани од Јан Хибл. Во 1781 година, директорот Карел Рафаел Унгар ја основал „Библиотека Националис“ – збирка на литература на чешки јазик. Ретите историски книги од оваа колекција се испратени на „Гугл“ за скенирање и на крајот ќе бидат достапни на „Гугл букс“.

Како што оваа библиотека во Прага е ретка и ретко-познато богатсво исто така со неа се поврзани и неколку помалку познати факти: библиотеката „Клементинум“ некогаш бил третиот најголем језуитски универзитет во светот, во 1775 од таму почнало да се мери локалното време и продолжило и понатаму, и прикажана е во роман од познатиот шпански писател Хорхе Луис Борхес.

Повеќе детали овде.

Извор

Напишете коментар