Литература Македонска поезија Поезија

Зрно – Радован Павловски

Радован Павловски – роден 1937 година во Ниш. Студирал право и литература во Скопје.
Живеел и творел во Загреб, Хрватска (1964-1982), па во Белград, Србија (1982-1985), а од 1985, живее и твори во Скопје. Пишува поезија, есеи и патеписи, а преведуван е на многу јазици. Напишал многу збирки поезија од кои попознати се: 

  • „Суша, свадба и селидби“,
  • „Корабија“, 
  • „Високо пладне“,
  • „Боемија на Природата“, 
  • „Зрна“,
  • „Молњи“ и „Клучеви“ (трилогија) и др.

За денес ви ги пренесуваме стиховите од песната „Зрно“

Во мене живее житието на народот

А со мене

И судбини по светот се пребројуваат

Да не ми остане семето во темнина

Земјата да не ми огрубее, овенее

И низ камен отварам пат

Породот кон сонце го водам

Во невреме јас знам химна да запеам

Потоа кон ѕвездите да се оддалечам

и да бидам вечна светлина

Над шари од жита и народи.

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје