Крајбрежна – Љубомир Груевски

За денес издвојувам песна од збирката поезија „Гемии“ на македонскиот поет Љубомир Груевски.

Песната е во склад и со името на блогот и ми е посебно драга како и самата збирка поезија која ја добив на подарок во моите школски денови. Таа е една од првите книги кои сум ги добила на подарок и за мене има посебно место во срцето и спомените.

Љубомир Груевски (роден на 17 јануари 1949, во Гевгелија – починат на 10 ноември 2016, во Битола) е македонски поет. Работел како уредник во издвачки куќи; бил директор на Хераклеја Линкестис – антички локалитет (во близина на Битола), директор на Народниот театар (Битола), а подолго време работел како главен и одговорен уредник на издавачката куќа „Мисирков“ (Битола)- прва издавачка куќа во Р. Македонија, надвор од главниот град, чијшто покренувач и директор во основање бил тој.

Во Битола подоцна (1993) исто така ја основал и бил директор и главен уредник на приватната издавачка куќа „Артерос“, која делувала десетина години вклучително и во книжарската дејност.

Има издадено неколку поетски збирки, а „Гемии“ е неговата прва збирка поезија  изадена во Битола во 1980 година.

Крајбрежна

Ова е морето

Што во солзи размислува за твојата

Убавина

И што патем ти зборува за една мала

 Далечна Македонија

Не му веруваш

А се заколнавме

Пред далгите и твоите стапки

Зборот да не биде казна

Штом те споменуваме тебе

И го откривам нашето заедничко име

Во песокот што веќе не е брег

Во песочниот саат на моите дланки

Засолнети ѕвездите ни ги пребројуваат

Скапоцените Мигови

И му признавам на Огнот

На Водата и признавам

Најголема казна за моето непостоење

Не е твојата убавина Немирот морски

Тука помислата дека друг ќе те бакнува

И покрај ветувањето на твоите црнки

Дека само смртта ќе го има позитивниот крај

На Морето Покрај кое никогаш не поминавме

Заедно.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели