Шареното маче

Кратка, но слатка песничка за деца од најмала возраст. Песничка за едно миленичие-маче кое Вера го чувала во својот дом. 

Шареното маче

Си беше едно мало маче

И тоа почне да плаче,

Што ли му е се праша Вера,

таа само што го вдоми вчера.

Му даде да се напие млако млекце,

И го легна во неговото креветче,

По мекото крзно го погали

И едвај чекаше со него да се фали.

Јас имам најубаво шарено маче,

Сакаше на сите да им рече.

Малата Вера се израдува кога тоа заспа

И почна да си ја чита нејзината басна.

Ќе си легнам да спијам и јас сега,

Си помисли таа,

Моето шарено маче сега нема кај да бега.

Наталија Наумовска

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели