Литература Поезија Светска поезија

Се сеќавам на еден ден – Рабиндранат Тагоре

Уживајте во читањето на стиховите од Рандранат Тагоре што беа денешен избор!

Се сеќавам на еден ден од своето детсво,
кога го спуштив чамчето од хартија во потокот да плови.
Беше влажен јулски ден; а јас бев сам и среќен во играта своја.
Го пуштив своето чамче од хартија во потокот да плови.

Одеднаш почнаа да се трупаат буревесни облаци, ветерот дуваше во бранови и плискаше дожд.
Шурнаа поточиња со валкана вода, рекичката набуи, и моето чамче потона.
Мислев горко дека виорот дојде само за да ја уништи мојата среќа;
сета негова пакост само на мене се однесуваше.
Облачниот јулски ден трае и денес, и јас размислувам за сите игри вo својот живот во кои губев.
Почнав да ја прекорувам својата судба за многуте пакости, кога
на ум ми падна чамчето што во потокот потона.

Рабиндранат Тагоре

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје