Литература Македонска поезија Поезија

Македонскиот син

На Коста Рацин

Успеа да ја извајаш најубавата песна

Уметноста стана национална свесност,

Преродба на нацијата

На која ти беше нејзин најголем син

Со срце големо да го собере целиот свет

Да ја измери секоја капка пот

Пролена за туѓата среќа,

Да ја измери секоја капка крв

Пролеана за сите наши слободи,

Да ги открие сите  тајни на темните македонски гори

Каде ги скриле своите чисти извори

За јунаците да ги лечат своите лути рани

Во утра кои носат росни влаги.

Цел свет ти беше куќа братска

И ќе светне нов ден

Ќе донесе среќа катаден

Вечно ќе се слави твоето име

Во градот на ѓемиџиите.

Слави ти!

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје