Skip to content

Кинески мудрости за животот

Кинезите се познати како многу вреден народ, а ние веруваме дека од нив може многу да се научи. Денеска одбравме десет кинески мудристи кои веруваме дека се корисни и вредни за прочитување. Прочитајте ги во продолжение!

1. „Големата среќа доаѓа од небото; малата среќа доаѓа од човекот.“

2. „Виното не го опива човекот, човекот сам се опива.“

3. „Повеќе вреди да ги познавате карактеристиките на вашите непријатели, отколку вашите грешки.“

4. „Враната е секаде подеднакво црна.“

5. „Децата се огледало на родителите.“

6. „Детскиот живот е како парче хартија на кое секој остава белешки.“

7. „Животот е само мост. Не градете куќа на мостот.“

8. ,,Ако имаш само малку пари и вина, ќе имаш многу пријатели.”

9. ,,Долгото џвакање и лесното голтање на залакот е рецептот за долг живот.”

10. ,,Човекот кој може да ги победи другите е силен. Човекот кој може да се победи себеси е семоќен!”

Прочитајте ги и следниве цитати од Тери Прачет за животот и неговите составни делови

Напишете коментар