Skip to content

Интервју со Наталия Георгиева која беше прогласена за најдобар странски автор на МПФ „Литературни искри“

На наше огромно задоволство, во рубрикaта „Интервју со…“ имавме можност да поразговараме со Наталия Георгиева, бугарска поетеса која годинава беше прогласена за најдобар странски автор на Меѓународен поетски фестивал „Литературни искри“ – Гостивар. Прочитајте го разговорот во продолжение.

Која е Наталия Георгиева, претставете им се на читателите?

– Наталия Георгиева е правник по професија и поетеса по струка. Дипломирав Право со одлични резултати. Имам научен и образовен степен „Доктор по кривично право“. Јас ја практикувам својата професија како универзитетски предавач и правен консултант. Во мојот живот, законот и поезијата ми одат одлично.

Доаѓате од нашата соседна земја Бугарија, каква е состојбата таму на книжевната сцена, што чита бугарската публика?

– На бугарската модерна литературна сцена има многу национални и меѓународни автори – поети и писатели. Вниманието на бугарскиот читател е насочено кон читање романи. Ми се чини дека поезијата не ја чита многу модерниот бугарски читател.

Како започна вашата приказна со пишувањето? Што беше одлучувачки момент за да сфатите дека вие ќе се занимавате со пишаниот збор?

– Мојата приказна како поет започна да се пишува од моето детство. За креативната публика на блогот Крајбрежје, ќе кажам дека моите први чекори во поезијата започнаа кога имав 10 години. Потоа напишав песна за деца за клукајдрвецот и животните во шумата, која се нарекува; „Во шумата.“ Но, ја напишав мојата прва сериозна песна на 12 годишна возраст и се вика „Есен.“ Таа беше објавена во мојата прва лирска книга „Капки роса“ и во некои бугарски публикации.

Од неодамна освоите награда за најдобар странски автор на литературната манифестација „Литературни искри“ од Гостивар во нивното VII издание кое се одржа онлајн неодамна. Честитки од нас, споделете ги импресиите од целокупното учество, што значи за вас оваа награда и какви се вашите впечатоци од целата организација и самиот настан?

– Ви благодарам од дното на моето срце за честитките. Оваа награда е голема чест и голема одговорност за мене. Верувај ми, не е лесно меѓу 175 автори од 8 балкански земји да се биде добитник на наградата „Најдобар меѓународен автор“. ,,Литературни искри’’ е престижен културен фестивал на поезијата. Един поетичен форум со перфектна организација, жири и одделните категории награди.

Песната со која ја освоивте почесната награда се вика „Откровение“, може ли да ја споделите со читателите на блогот?

Со задоволство ќе ви ја претставам мојата поема; ,,Откровение’’.

Откровение

Како што роза од есен сломена

ја губи дражта во рана од слана,

така сал од една солза во мене

моето срце од твоето е рана.

Не ми се мили ни цвет ни птица

и не ја жалам дробната тревица,

штом во секој лик и ѕвездена јатка

откривам сенка од твоја стапка.

Изгубено талкам во заблуда,

пленета од видлива измама,

летам послободно и од пеперуда

и барам и викам, но тебе те нема.

Не си ти птица, ни страк лале,

а дел си од моето срце!

Што содржи вашиот творечки опус? Кои литературни дела ги имате издадено досега?

– Имам лирска збирка „Капки роса“, која ја објавив во 2007 г., а која содржи 52 песни од областа на пределот и филозофската поезија. Многу од моите песни се објавени во национални и меѓународни збирки. Во 2009 г. моите песни се вклучени во алманахската „Нова бугарска литература“ , а во декември 2019 г. песни од мојата нова колекција се објавени во Антологијата на светските писатели во Романија. Наградената песна ,,Откровение’’ на натпреварот во Гостивар е објавена во збирката поезија ,,Литературни искри’’ 2020 г. Моите песни се објавени во многу бугарски публикации.

Дали имате учествувано и на други домашни и меѓународни литературни манифестации и кои беа исходите од учеството?

– Во мојата биографија имам учествувано на повеќе национални и меѓународни натпревари, како и освоени награди и признанија. Добив признание за мојата работа во 2017 г. на националниот натпревар по поезија за научници и докторски студии, организиран од Унијата на научници по повод Европската ноќ на научниците, каде ми беше доделена втора награда. Во 2019 г. добив диплома на меѓународниот натпревар по поезија „Мили дуели“ во Босна и Херцеговина. На 24 мај 2020 г. ја добив големата награда „најдобар меѓународен автор“ на меѓународниот поетски натпревар „Литературни искри“ во Гостивар.

Што значи да се биде поет? Дали поетите односно поезијата може да го смени светот?

– Поетот, според мене, е личност со дух и живот на слободна птица. Поетот може да создаде стих што генерира промени во форма на одлични идеи, емоции, слики. И така, го прави нашето време значајно и поубаво.

Инспирацијата некогаш нè наоѓа нас, а некогаш ние ја бараме нејзе. Што е она што вас ве инспирира да пишувате?

– Ме инспирира да пишувам за еден од моите соништа. Можеби цветен цвет, песната на птиците, промената на сезоните и тн.

Дали постои некој бугарски автор, писател/ка, поет/еса кој/а вие го/ја препорачувате за читање? Некој автор може со кој македонските читатели не се доволно запознаени?

– Препорачувам за читање – бугарски автори како Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Димчо Дебелjанов, Петја Дубарова.

Дали имате читано македонски писатели и каков е изборот на бугарски преводи од нашите автори, дали се наоѓа македонска литература преведена на вашиот јазик?

– Знам македонски поети преведени на бугарски јазик, како Раде Силјан, Матеја Матевски, Кочо Рацин.

Знаеме дека читањето е една од вашите омилени активности. Како тоа влијае врз секојдневното функционирање?

– Да, читањето книги е една од моите омилени активности, но ова не ѝ пречи на мојата работа и мојот секојдневен живот. Јас наоѓам време и место за сите мои омилени активности во мојот живот.

Вие сте професионалец во својата област, истата бара посветеност и одделување на голем дел од вашето време. Како го склопувате и пишувањето во секојдневието, како го наоѓате балансот помеѓу работни обврски и вашите омилени активности?

– Мојата професија е многу одговорна и со обврски, но jас успешно комбинирам со пишување книги, научни статии, песни. После секој чекор во законот, преземам чекор во поезијата.

За крај, што би им порачале на читателите на Крајбрежје?

– На читателите на вашиот блог ќе посакам во овој материјален свет да да бидат заинтересирани за мирот на нивниот духовен мир. Читајќи стих или приказна, секоја личност може да биде обвинета за позитивна енергија и добро расположение.

Ви благодарам за интервјуто. За мене е чест и задоволство.

Благодариме за одвоеното време. На Наталия ѝ посакуваме бројни успеси на сите полиња😊

Напишете коментар