Вашиот глас Македонска поезија Поезија

Вртлог – Ирена Белешковска

Со љубопитност ги набљудувам

рипките во аквариумот

што везден кружно пловат.

Знам, оти к’о нас

и тие талкаат

та запираат за миг

и повторно во круг

катаден низ концентричноста се маткаат,

ја сечат,

па угоре гледаат-

жедно ил’ желно,

несвесно минувајќи низ кружниците

за час,

барајќи спас

од вртлогот на секојдневието.

Автор: Ирена Белешковска
Крива Паланка

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје