Skip to content

10 бисери на мудроста за среќата

Среќата е чувство кое го носиме со себе и не треба да го побараме подалеку од себеси. Што рекле за среќата големите умови низ историјата? Нешто што веќе ни е познато, но вреди да се потсетиме. Прочитајте ги во продолжение следниве мудрости за среќата!

1. „Чудно е колку малку е потребно да бидеме среќни, и уште почудно: колку често токму тоа малку ни недостасува!“ – Иво Андриќ

2. „Вистинската тајна на среќата е во тоа многу да бараме од себеси, а малку од другите“. – Алберт Гињон

3. „Последната скала на злата среќа воедно е прва за добрата среќа“. – Карло Доси

4. „Држи ја среќата како птица: што понежно и полесно! Ако се чувствува слободна, со задоволство ќе ти остане во раката“. – Фридрих Хебел

5. „Како луѓето можеме да ги направиме среќни ако не ги направиме морални и мудри?“ – Кант

6. „Не отпуштај ја стрелата која не се враќа! Лесно е да се разурне среќата, а многу е тешко да се врати“. – Хедер

7. „Среќата е содржана во карактерот на човекот“. – Махабхарата

8. „Среќен е човекот кој со задоволство се пронаоѓа во будењето, се препознава таков каков што сака да биде“. – Валери

9. „Што е среќата? Да се знае да се сака и страсно да се покажува тоа“. – Фелисиен Марко

10. „Го промашив своето занимање и тоа животот ми го направи среќен“. – Никола Пашиќ

Прочитајте и за тоа „како да ги запреме негативните мисли“.

Напишете коментар