Занимливости и информации Македонска поезија Поезија

Проштална – Никола Вапцаров

Споделуваме македонска поезија – песна од Никола Јонков Вапцаров која ја напишал до жена си пред да биде стрелан:

 

На жена ми…

Понекогаш ќе идам в твојот сон
ко нечекан и далек гост…
Ти, не ме оставај на патот, вон,
Од порти истај го лостот!

Ќе влезам тивко, кротко ќе си седам
Крај тебе, в мракот втренчен, да те гледам сам!
И кога наситен ќе запрам да те гледам,
Ќе ми те бакнам и – ќе заминам.

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје