11:11 – Анастасија Лефкоска

Од сите бајки, нашата е најтажна.
Нераскажана и исплеткана со црвени конци и стапици,
со лоши кралеви и кралици, со коњи диви и прекрасни, со очи небесни тажни,
влажни од тагата што во совршен свет не смее да постои, свет во кој љубовта покрај сѐ на крај
би требало да опстои и победи.

Но наместо јавна среќа, во балската соба тајни погледи преку сенката на свеќите
што догоруваат,
допири имагинарни што повеќе од зборови зборуваат и измачуваат кажувајќи го она што
не смеат воопшто да го кажуваат.

Каде згрешивме ѕвездо?
Кој чекор го пропуштивме моја црна бездно?
Па сега молчиме и тагувме, во овој дворец, јас дворски шут ти благородништво па сонуваме.
Сонуваме за судир на светови,
за парчење на невозможното на делови, за корнење на душите и соединување во една и
заклетви под вечната бледа ноќна ѕвезда.

Време – невреме, ете ја грешката, во погрешен период родени, на погрешна станица застанати,
со сила занемени,
од среќата на сите околу нас заведени.

Не се мешаат божества и смртници,
пијаници и уметници,
совршено нормални и забегани лудаци.

И сега, додека пишувам раката ми трепери,
ќе пишувам сепак,
и кога последната свеќа во  дворецот ќе догори,
ќе те најдам и ќе ти дадам парче од душава затворено во сребрено ланче што кожата од љубов
ќе ти ја изгори,
ветување дека ќе те најдам и во наредните животи.

И нема веќе таму да бидам дворски шут туку,
помеѓу заробените птица во лет,
помеѓу работниците јас во тој живот ќе бидам поет,
а ти ќе бидеш и таму со плава крв чувствувам,
и дента кога ќе помислам дека конечно незнајна болка заборавам, тогаш ќе те пронајдам,
и тогаш кога ќе те здогледам верувам јас ќе почнам да пишувам,
зошто три животи ќе фалиш и ќе немам сила тогаш да ти премолчам,
само не знам дали ќе успеам да го доловам она што од самото создавање на душава
го чувствувам и она што цела година  ме измачува,
од есен па на есен,
мое мило,
мое единаесет и единаесет.

Од “Дневникот на една будала”

-посветено

Автор: Анастасија Лефкоска
close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?