Детско катче Занимливости и информации Песни за деца

Стојан Тарапуза – Детето е жива слика

Стојан Тарапуза е македонски поет кој пишува исклучиво поезија за возрасни и деца. Добитник е на многу награди и признанија.

Ја издвојуваме песната „Детето е жива слика“ од неговата збирка за деца „Сон на тркала“.

 

Детето е жива слика

 

Детето е цвет што грее

јасно небо што се смее,

бело сонце со два жара,

виножито ден што шара.

 

Детето е изгрев бликнат,

копнеж врел во разден никнат,

глас што ѕвони, збор што крили,

детето е пролет в жили.

 

Детето е ѕвезда сјајна,

Цветно крило, желба знајна,

Врело усте, нежна лика,

детето е жива слика!

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје