Детско катче Литература Песни за деца

Славко Јаневски – Петте прсти на твојата рака

Си било едно Едно

И сретнало друго Едно

И станале две.

За рака се фатиле

И братски се упатиле

По овој свет!

И така оделе

Очи кај што воделе

По светов

И негде под некој рид

Сретнале Едно трето

И станале три!

 

Едно

И Едно

И Едно

Не се разделиле,

Сретнале четврто Едно

И се развеселиле.

 

Сега Малиот

Домалиот,

Средниот

И Показалецот

Пошле да го најдат и Палецот.

 

И навистина

Како што е ред

Сретнале уште Едно

И станале пет!

 

И веќе нема што да се расправаме

На песнава точка и ставаме!

 

 

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје