Skip to content

6 интересни психолошки факти

Психологијата се обидува да даде објаснувања и одговори на сите прашања што човекот си ги поставува. Постојат многу интересни факти за нашата психа, кои сепак понекогаш не можеме да си ги објасниме. Прочитајте ги во продолжение шесте психолошки факти.

1. Луѓето можат да сакаат и кога љубовта не им е возвратена

Понекогаш ги сакате луѓето кои не ве сакаат. Ние луѓето имаме тенденција да ја игнорираме или пак да не ја забележуваме рамнодушноста на луѓето кон нас. Им дозволуваме на другите луѓе да ги користат предностите на нашата голема љубов и наклонетост кон нив. На тој начин, тие многу полесно пристапуваат кон својата цел, иако тоа понекогаш се само обиди за манипулација.

2. Можно е да имате негативни емоции кон луѓето што ги сакате

Понекогаш може да чувствувате негативни емоции кон луѓето кои ги сакате. Тоа е нормално. Понекогаш ќе чувствувате лутина, бес, страв, незадоволство и други негативни емоции кон луѓето кои ги сакате. Но забораваме дека она што ние го сметаме за “дефиниција” за љубов, постои можност другите да го гледаат тоа на друг начин. Можеби другите имаат поинаква перцепција за љубовта. Затоа понекогаш реагираме спротивно од нашите чувства. Сето тоа може да се реши со толеранција и добра комуникација како и меѓусебно разбирање за работите.

3. Сите луѓе што ги сонувате некогаш сте ги виделе и без да се сеќавате на тоа

Познато е дека човечкиот ум не може да создава лица, па така, дури и кога мислите дека никогаш во животот не сте ја виделе личноста која ја сонувате, факт е дека тоа се случило, иако можеби било во дел од секунда. Тоа ви останало во сеќавањето и во потсвеста.

4. Менталните болести се најзастапени во 21 век

Половина од светската популација страда од анксиозност, депресија, некаква зависност или комбинација од овие три.

5. Потсвеста игра големо влијание врз вас

Вашиот потсвесен ум ги гледа и знае работите и пред вие да сте свесни за нив.

6. Познатиот „плацебо ефект“ се покажал како корисен и успешен во многу наврати

Постои ефект кој е наречен “плацебо ефект”. Тоа е способноста да се намами умот дека доволно сте спиеле, иако станува збор за спротивното.

Прочитајте ги и овие 10 психолошки факти за љубовта.

Напишете коментар