10 интересни психолошки факти за љубовта

Љубовта отсекогаш претставувало чувство кое луѓето се стремат да го објаснат. Во прилог ви претставуваме 10 интересни факти за љубовта.

Потребни се само 4 минути за да одлучиме дали некој ни се допаѓа или не.

Кога двајца љубовници се гледаат во очи отчукувањата на нивните срца се синхронизирани.

Заљубувањето има невролошки ефекти слични како оние на кокаинот.

Дури и гледањето во фотографија на којашто е саканиот, ја ублажува болката.

Држењето на раката на сакниот, го ублажува стресот и болката.

,Пеперутките” во стомакот се предизивкани од преголем адреналин.

Гледањето во очи со странец може да придонесе во тоа тие странци да се заљубат еден во друг.

Вашето тело има “вена на љубовта”- Бурмите често се носат на четвртиот прст од левата рака затоа што античките Грци тврделе дека тој прст ја содржи вената аморис или „вената на љубовта“ што тече директно до срцето.

Некои луѓе се плашат од љубов и тој феномен се нарекува: Philophobia. 10.  Љубовта е пристуна во огромен дел од вашиот живот.

Просечен човек ќе помине околу 6,8% од својот живот дружејќи се со некој што го сака, или еквивалентно на околу 1.769 дена.

Прочитајте ги и следниве мисли за љубовта.

close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?