Skip to content

Исидора Бјелица ја изгуби битката со ракот, таа почина на 52 години

Познатата српска писателка Исидора Бјелица почина денеска на 52-годишна возраст.
Информацијата за смртта ја потврди нејзината сестра. Починала во станот од нејзините родители.

Исидора е родена во 1967 година во Сараево каде што завршила гимназија. Потоа го завршила Факултетот за драмски уметности во Белград (отсек драматургија) и магистрирала на истиот факултет со тезата „Технотрилерот како современ облик на трагедија“. Живееше и работеше во Белград. Сопруг ѝ беше Небојша Пајкиќ со кој има две деца, Лав Григориј Пајкиќ и Вила Евангелина Пајкич.

Писателката е автор на повеќе од 40 книги наменети за различни генерации.
Бјелица со години се бореше со ракот, тоа го пишуваше во нејзините книги и често говореше во јавност.

Неодамна на својот профил на „Фејсбук“ таа напишала: „Не сакав да ве заморувам, мислев дека можам сама. Меѓутоа, ова се толку страшни физички и психички маки, што ќе ве замолам да го молите драгиот Христос да прости и веќе да заврши оваа агонија“.

 Извор

Напишете коментар