Skip to content

Предлог книга – Четириесет правила на љубовта од Елиф Шафак

Во својот заводлив лиричен роман Четириесет правила на љубовта, светски познатата турска авторка Елиф Шафак ни ткае две паралелни приказни.

Едната современа а другата историска – и преку „четириесетте правила на љубовта“ ни ја доближува древната суфистичка филозофија што се заснова на единството на сите народи и вери и присуството на љубовта во секој од нас.

Ела Рубинстајн е четириесетгодишна несреќно омажена домаќинка што добива ангажман да прочита и да напише извештај за Слатко безбожништво – историски роман за судбоносната средба на исламскиот учител Руми и неговиот духовен водач, ексцентричниот дервиш скитник познат како Шемс од Тебриз.

Притисната од личните проблеми, но и заинтригирана од мистериозниот автор Азиз З. Захара.

Тој е фотограф, светски патник и суфист, таа започнува да се допишува со него.

Низ приказната за контроверзното духовно пријателство и улогата на дервишот во длабоката преобразба на Руми во посветен мистик, страстен поет и поборник за љубовта, и самата Ела доживува трансформација, сфаќајќи дека Азиз, исто како Шемс, дошол да ја ослободи.

Четириесет правила на љубовта е магичен преплет на Истокот и Западот, на минатото и сегашноста, во една безвремена човечна и трогателна приказна што смело ги расветлува разликите меѓу религијата и духовноста, цензурата и сомилоста, стравот и универзалната љубов.

Овој роман ќе ви ги одгатне тајните на љубовта. Љубовта е чудото на земјата. Како што вели и самата авторка, кога ќе зачекориш во полето на љубовта, јазикот, онаков како што го знаеме, станува излишен. Тоа што не се искажува со зборови, може да се сфати само со молк.

Напишете коментар