Судир на Титаните

Ви претствауваме една стара, безвременска Теогонија, која е мошне интересна и наоѓа свое место во Грчката Митологија.

Судир на Титаните

Според Теогонијата на Хесиод, во почетокот постоел само Хаос.

Густата темнина опфаќала сè додека Земјата не се роди од Хаосот.

И планините, морето, а потоа небото (Уран) со сонцето, месечината и ѕвездите.

Тогаш Уран и Земјата се собрале и ги родиле Титаните.

Но, Уран се плашел дека едно од неговите деца ќе го заземе престолот. Затоа ги затворил сите во длабочините на Земјата.

Но, неговиот син Кронус, најсилниот од титаните, го победил и станал светски лидер.

Тој се оженил со Реја, која родила два бога и три божици: Хадес, Посејдон, Хера, Хестија и Демитер.

Но, Крону го наследил стравот од својот татко и верувал дека едно од неговите потомци подоцна ќе го заземе неговиот престол. Значи, кога се родиле, тој ги проголтал.

Сепак, Реа очекувала шесто дете и плашејќи се дека ќе ја сподели истата судбина со нејзините други деца, таа тајно се породила на планината на Крит и таму го криела новороденчето.

Таа го именувала детето Зевс. Таа, исто така, го измамила Кронус во размислувањето дека тој го проголтал и ова дете, со тоа што му дала камен завиткан во облека што се полни, што Кронус го проголтал мислејќи дека е негово новороденче.

Нимфите се грижеле за Зевс и го напојувале бебето со млеко од коза.

Кога пораснал, Зевс го пронашол својот татко и го излажал да пие мешавина од вино и сенф, што го натерало да ја одглуми содржината на стомакот.

Постарите браќа и сестри на Зевс излегле од Кронус целосно пораснат!

Така започнала големата Титаномахија, војната меѓу Титаните и боговите, со Зевс како свој водач. Оваа титанска битка траела десет години.

Боговите ги победиле Титаните и ги фрлиле во Тартарус, темно и мрачно место далеку од земјата колку што земјата е од небото.

Тогаш боговите се бореле со великаните за доминација во светот. Гигантомахи траела долго време. Но, боговите повторно биле победници.

Така, Зевс станал владетел на целиот свет, по што и другите богови се населиле во Олимп.