Литература Македонска поезија Поезија

Песна – Снежана Петрова – Џамбазова

Снежана Петрова – Џамбазова е родена во Велес. Дипломирала на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ , на групата за македонски јазик и книжевност и јужнословенски книжевности. Од 1998 година работи во Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков “ во Скопје. Досега ги објавила поестките збирки „Направете место“, „Постела за сонот“ и „Другарска азбука“ (песни за деца).

Песната која ја споделуваме е дел од збирката „Постела за сонот“ . Уживајте во читањето!

Песна

Јас не барам Ное да сум

смртта в одмин да ме скраи,

зошто чист ко Јов и не сум,

но ни валкан колку Каин.

 

Човекувам – грев ли правам,

жигот веќе ми е втиснат,

в клетва – камен плеќи крепат,

дамна мојот глас е писнат.

 

И во мене безброј црви

прават длапки, апат, ринат,

но разлика сепак има –

го чувствувам делот скинат.

 

Па, многу ли е ако барам,

(штом средник сум, ете, некој)

од злосторник раздел само

да имам бар еден чекор?!

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје