Skip to content

Митот за Пан и Сиринкс

Постојат многу приказни од Грчката Митологија кои раскажуваат за невозвратената љубов и последиците од истата.

Еден таков мит е и митот за Пан и Сиринкс.

Невозвратената љубовна приказна на Пан и Сиринкс

Пан бил бог на плодноста и покровител на пастири и ловци во Грчката митологија.

Тој претседавал со сите рурални занимања, тој бил началник на Сатрисите и шеф на сите рурални божества.

Според заедничкото верување, тој бил син на Хермес и нимфа од дрво и дошол во светот со рогови што никнуваат од челото, брада од коза, искривен нос, зашилени уши, опашка и нозе од коза. Тој имал таков одвратен изглед што, пред очите, неговата мајка побегна во немилост.

Сепак, Хермес го зел своето мало потомство, го завиткал во кожа на зајак и го носел во рацете до Олимп.

Гротескната форма и веселата антика на малиот Пан го направиле голем фаворит со сите бесмртници, особено Дионис. Потоа му го дале името на Пан (што значи „сите“ на грчки), затоа што тој ги воодушевил сите нив.

Животот на Пан бил дефиниран од неговите односи со нимфите.

Тој ги сакал длабоко, танцувал и играл на музика со нив, а некои од нив исто така го сакаале. Други го мразеле и бегале од него.

Тоа биле многу комплицирани врски. И навистина, проблемите на неговата мајка се појавиле наскоро. Духот на трото дрво потекнувал од нимфата.

Нејзиното име било Сиринкс. Пан бил оној што ја предизвикал нејзината несреќа.

Тој бил заљубен во неа и ја сакал по секоја цена!

Пан ја бркал и се обидувал да ја направи негова. Значи, за да го избегне, таа се претворила во трска. Таа се криела покрај реката меѓу другите трски, но Пан не застанал тука. Тој слегол во реката и почнал да ја кине секоја трска сè додека конечно не ја најде.

Ја искинал од земја и почнал да дува во цевките за да го извлече духот. Додека дувал, сфатил дека од цевките од трска излегуваат убави звуци.

Тој решил да ги поврзе заедно во голем флејта и започнал да прави музика од нив.

Тој успеал да создаде многу убава музика.

Оттогаш, тој никогаш не ја оставил својата флејта и секогаш играл и свирел за да ги забавува и другите нимфи. И сето тоа се случило поради невозвратената љубов.

Прочитајте го и митот за Ахил.

Напишете коментар