Појадок – Јован Јовановиќ – Змај

Да ви посакаме добро утро и убав ден со една прекрасна детска песничка од српскиот писател Јован Јовановиќ-Змај.

Појадок

„Добро утро, јаренко,
добро утро, браденко,
играше ли, скокаше?“
„Скокав доста, имав каде,
ама сега ми се јаде.

Некој нешто да ми даде
зашто многу ми се јаде.
Мевот ми е ладен,
их, колку сум гладен!“

„Ти верувам, гладна ало,
тебе сешто ти е малу.
Мрдни ја брадицата
те чека тревицата.

Тревка земи да си каснеш,
ненаситник ти си јарец,
само гледај и внимавај:
немој да ми каснеш палец!“