Skip to content

Митот за кралот Егеј

Легендата вели дека Тезеј заминал во палатата на кралот Минос на Крит за да го убие Минотаурот. Егеј, неговиот татко и крал на Атина, го замолил да ги промени едрата на неговиот брод од црно во бело, кога ќе се враќа дома.  На тој начин ќе знае дека преживеал.

Егеј трпеливо чекал во Соунио за да го види бродот на неговиот син како се враќа и за да ја види бојата на неговите плови. Тезеј, иако го убил Минотаурот и излегол од лавиринтот безбедно, тој заборавил да ги смени едрата во бело.Гледајќи го бродот со црни едра, Егеј помислил дека неговиот сакан син е убиен.

Тагата и очајот го исполниле неговото срце и ум, и без да чека да ги добие вестите од луѓето на чамците, се фрлил од карпите на Соунио во морето. Оттогаш, морето се нарекува Егејско, во негова чест. Потоа неговиот син Тезеј станал крал на Атина.

Напишете коментар