5 факти за емоционалната интелигенција

Емоционалната интелигенција е она што психолошките истражувачи  го користат за да опишат колку добро индивидуалците можат да управуваат со сопствените емоции. Како и способност да реагираат на емоциите на другите. Луѓето кои покажуваат емоционална интелигенција имаат повеќе вештини потребни во животот. Вештини како што се управување со конфликти, читање и одговарање на потребите на другите и контролирањето на сопствените емоции.

Важноста на емоционалните и социјалните вештини

Емоционалните и социјалните вештини се четири пати поважни од коефициентот на интелигенција кога се размислува за успех и престиж во професионалните средини.

Различни студии даваат различни резултати. Во студијата за докторски науки, социјалната и емоционалната интелигенција беа значително поважни за успехот и угледот на професионалецот отколку само коефициентот на интелигенција.

Емоциите се разликуваат

Ние учиме (и можеме да научиме) емоции.

Децата не само што учат како да ги разликуваат емоциите во себе и другите, тие учат како да ги доживуваат и реагираат на емоциите и да ги канализираат своите природни темпераменти.

Лимбична резонанца

Лимбична резонанца е идејата дека капацитетот за споделување длабоки емоционални состојби произлегува од лимбичкиот систем на мозокот.

Овие состојби вклучуваат чувства на емпатична хармонија промовирани од допамин-колото и емоционални состојби на страв, вознемиреност и лутина, потекнува од норепинефрин.

Преку лимбична резонанца, нашите тела ги чувствуваат емоциите на другите луѓе. Емоциите се заразни. Ги фаќаме и ги шириме.

Емоциите се главни

Емоциите ја водат секоја одлука што ја донесуваме.

Промените се важни

Со промена на нашите тела, можеме да ги промениме нашите емоции. Истражувањето за допаѓање, будност и самодоверба укажува на тоа дека луѓето ги менуваат ставовите и одговорите врз основа на промените во нивните тела. Менувањето на нашите тела може да го промени нашето сопствено чувство за моќ, па дури и хемијата на телото.

Прочитајте и на кои начини да го вреднувате тоа што го имате.

close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?