Skip to content

Пол Клодел – Ништо не објаснувате, поету, но благодарение на вас сите работи стануваат јасни!

  • by

Пол Клодел  е француски драматург, поет и дипломат, чие пишување го рефлектира неговиот мистичен католицизам. Тој бил амбасадор во Јапонија, САД и Белгија. 

Прочитајте неколку цитати од овој славен поет и драматург кои ќе ве инспирираат да го сакате животот!

Цитати

„Ништо не објаснувате, поету, но благодарение на вас сите работи стануваат јасни!“

„Среќа е што дипломатите имаат долги носеви бидејќи обично не можат да видат ништо подалеку од нив“.

„Отвори ги очите! Светот е сè уште недопрен; тој е исто така чист како што беше првиот ден, толку свеж како млеко!“

„Единствените живи општества се оние кои се придвижувани од нееднаквост и неправда“.

„Колку е неверојатно да се биде жив! Секој што живее и дише и оди со двете нозе на земјава, која е можната причина што ја има да им завидува на боговите?“

„Осумдесет години! Немате очи, уши, заби, нозе, ветер! И кога сè е кажано и сè е готово, колку зачудувачки добро се справувате без нив“.

„Со еден збор, поезијата не може да постои без емоции или, ако сакате, без движењето на душата што ги регулира зборовите“.

„Не смееме да ја бараме среќата во мирот, туку во конфликтот“.

„Кога човекот се обидува да го замисли рајот на земјата, како непосреден резултат добива доста пристоен пекол“.

„Време: сите нешта го консумираат, само љубовта го користи“.

„Исус не дојде да го објасни страдањето или да го отстрани. Тој дојде да го исполни со Неговото присуство“.

„Интелигенцијата не е ништо без воодушевување“.

„Господа, во малиот момент што ни преостанува помеѓу кризата и катастрофата, може да испиеме чаша шампањ.

„Зборувајте за Христос само кога ќе ве прашаат. Но, живејте така што луѓето ќе ве прашаат за Христос!“

„Свештеникот штотуку те крсти со вода; и јас те крштавам Французину, ти смело дете, со капка шампањ на твоите усни!“

Повеќе за поетот дознајте на следниов линк.

Прочитајте ги и следниве цитати од Леонардо да Винчи што инспирираат.

Напишете коментар