Skip to content

Кој од браќата Ромул и Рем бил основачот на Рим?

  • by

Ромул и Рем биле потомци на славниот тројански херој Енеј. Ромул е легендарен основач и прв крал на Рим. Прочитајте во продолжение што велат историските податоци.

Легендата за Реа Силвија

Силвија Прок, кралот на Алба Лонга, престолот му го препушти на својот постар син Нумитор. Амулиј, неговиот помлад син, кој бил немилосрден и желен за моќ, не ја почитувал волјата на неговиот татко, но го лишил својот брат од престолот и го убил неговиот син Лаус. Со цел целосно да ги уништи потомците на неговиот брат, тој ја принудил ќерката на Нумитор, Реа Силвија да стане весталка  и така ја осудил на вечна невиност. Боговите ја спречиле неговата намера, затоа што на потомците на Реа Силвија им било судено да изградат голем град и да изградат моќна држава. Марс и пристапи на ќерката на Нумитор и таа зачна близнаци – идните основачи на Рим. Само што ја забележал бременоста на неговата внука, Амулије ја ставил под стража и кога таа родила синови, тој наредил децата да бидат фрлени во Тибар.

Овчарот Фаулус ги одледал Ромул и Ремус

Реката надошла и луѓето на Амулиј, исплашени од надојдената вода, ги оставиле малите крај брегот. Кога реката се вратила во коритото, корпата  со малите останала во подножјето на Палатин, во сенката на една смоква. Волкот, кој слегол да пие вода, ги доел близнаците и се грижел за нив. Кога овчарот Фаустул ја видел волчицата како нежно ги лиже децата. Веднаш сфатил дека боговите ги сакаат напуштените деца. Тој ги доверил момчињата на неговата сопруга Ака Ларенсија, која ги воспитувала како свои синови.

Средба со нивниот дедо, кралот Нумитор

Ромул и Рем пораснале меѓу овчари. Тие ги надминаа своите врсници по убавина, раст и сила. Ромул рано покажал дека му е судено да биде водач на народот и на сите им беше јасно дека браќата се родени да владеат, а не да се покоруваат. Додека некои ги сакаа и ја почитуваа нивната волја, други ги мразеа и сакаа да ги повредат. Кога еден ден започна расправија меѓу пастирите на Амулиј и Нумитор, Ремус бил фатен и, како главен виновник, изведен пред Нумитор. Зачуден од убавиот изглед и елегантното однесување на Рем, Нумитор го замолил за името и потеклото. Рем одговорил дека е пронајден покрај реката со неговиот брат Ромулус, дека ги доел волк, и дека Фаустул ги израснал. Во меѓувреме, Фаустул, кој бил загрижен за судбината на Ремус, му ја открил на Ромул тајната на неговото потекло. Ромул веднаш побрзал кон Нумитор и наскоро дедото и внуците се препознале.

Браќата ја нападнале Амулија

Браќата не се осмелувале отворено да ја нападнат Амулија. Додека Ромул собирал другари, Ремус ги охрабрувал граѓаните на Алба Лонга да се побунат против арогантниот крал. Со голем број приврзаници, браќата го нападнале и убиле  Амулиј, а потоа го вратија легитимниот крал Нумитор на тронот.

Ромул го изградил Рим

Ромул и Ремус решија да изградат нов град на бреговите на Тибар, во близина на местото каде што биле спасени. Имало непосредно несогласување, бидејќи Ромул сакал да основа град на Палатин, во место наречено квадратна Рома, а Рем- на Авентин, на природно заштитено место, кое, според него, било наречено Ремониум. Ромул и Рем не се согласиле  за понатамошните планови за во иднина. Бидејќи биле близнаци, веднаш се постави прашањето за старешина, како и кој би го дал името на идниот град. За да избегнат конфликт, тие одлучиле да побараат боговите да одлучат. Ромул требало да забележи поволни знаци од Палатинот, а Рем од Авентин. Кога Рем видел шест јастреби, а Ромул двојно повеќе, било јасно кого повеќе сакаат боговите. Собраниот народ веднаш го поздрави Ромул како крал, и единствено што му преостана на разочараниот Ремус била да го гледа неговиот брат како го основа градот.

Смртоносна битка меѓу браќата

Ромул изорал бразда околу Палатинот, меѓу идниот Рим. За да ја омаловажи работата на неговиот брат, Рем ја прескокнал браздата, а Ромул го уби заради таквото. Ромул  бил длабоко трогнат од смртта на неговиот брат. Тој дури сакал да си го одземе животот, но беше спречен во тоа од Ака Ларенција, која го убедила  да ја продолжи работата што ја започнал. Откако го погребал Рем на Авентин со почести, Ромул започнал да се населува во новиот град.

Рим бил основан на 21 април 753 година пред нашата ера

Според традицијата, Рим бил основан на 21 април 753 година пред нашата ера, на празникот Парилија. Ромул ги испратил своите луѓе во Етрурија да ги научат сите обреди поврзани со основање на град. Според добиените упатства, тој прво ископа тркалезна јама (мундус), идниот центар на Рим, во кој свечено беа фрлени првите плодови и грутки земја донесени од новодојденците од нивните татковини. Со бронзен плуг, влечен од крава и бик, Ромул тогаш ги обележал границите на градот (помоериум) и ги одредил местата за портите. Со цел да го насели новооснованиот град, тој засолниште меѓу двата врва на Капитол за сите бездомници, бегалци, виновници и робови. Од луѓето што можеле да носат оружје, тој создал легии (3000 пешадија и 300 коњаници), и избрал сто од најдобрите (патриции) за совет – Сенатот.

Киднапирање на девојки од Сабјаните

Рим наскоро станал населен град, но имало малку жени. Со цел да добие жени за своите поданици, Ромулус прибегнал кон итрина. На празникот Конзуалиа, кој се славел на 21 август, тој ги поканил соседите со жени и деца. За време на прославата, тој ги нападнал и ги киднапирал сите присутни девојки. Меѓу нив, само Херсилија, благородна жена Сабијанка, била мажена. Иако била мажена, таа била киднапирана заедно со нејзината ќерка; бидејќи не сакаше да се раздели од своето дете, Херсилија останала во Рим).

 Битката со Сабјаните

Соседите на Римјаните, лути поради киднапирањето на нивните ќерки, се собраа околу сабинскиот крал Тит Тациј и решија да му се одмаздат на Ромул и на неговиот народ. Ромул лесно ги освоил жителите на латинските градови Ценина, Антемна и Крустумерија, но бил сериозно загрозен од Сабините. Тргнаа од Квиринал и благодарение на Тарпеја, кој ги предаде Римјаните, го освои Капитол. Римјаните разбеснеа кон Палатинот, каде што Ромул во очај се сврте кон Јупитер и му вети храм ако престане да се повлекува од своите луѓе. Јупитер одговорил на тоа барање и Ромул подоцна, на местото каде што биле запрени Сабините, изградил храм до Јупитер Статор.

Киднапираните жени им помогнале да ја добијат битката со Сабјаните

Воениот водач на Сабините Мет Курчије избегал и кога се случила одлучувачката битка, киднапираните жени од Сабин им се придружиле на борците. Тие храбро интервенирале во борбите. Со одвртена коса, тие се втурнале меѓу копјата и ги разделија лутите непријатели. Им викале на своите татковци и сопрузи дека сега се мајки на нивните внуци и дека претпочитаат да загинат отколку да останат живи како сираци и вдовици. После овие зборови, борбената врева стивна, а водачите на завојуваните страни склучија мир. Создадена е една од двете држави, а со обединетите нации управуваа заедно Ромул и Тит Тациj.

Прочитајте го и митот за Франкус , основач на француската династија.

Напишете коментар