Детско катче Песни за деца

Листопадни дрвја – Ненад Џамбазов

Споделуваме една песничка за деца извадок од малата збирка„Да нема војни“ од поетот за деца, сатиричар и хуморист Ненад Џамбазов. Според мене сите негови песни се безвременски.

Уште во текот на моето основно образование првпат дојдов во допир со неговото творештво. Оваа, како и сите други негови песни секогаш ќе ме потсетуваат на моите рани учебни почетоци.

Даб, бука и јавор
знаете ли вие,
во листопадни дрвја
ги сметаме ние.

Есен штом ќе дојде
паѓа листот злат,
птиците-преселници
се готват за пат.

Кога надвор ветрот
по патишта соли,
натажени стојат
со гранките голи.

Напролет ќе бидат
зелени и вишни,
птиците ќе градат
во нив гнезда скришни.

Ненад Џамбазов

Similar Posts

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Крајбрежје