Грчка митологија Митови и легенди

Прочитајте го митот за четирите века кои го објаснуваат настанокот на катастрофите

Грците со мит го објаснуваат развојот на човечките катастрофи. Според традицијата, сите луѓе биле среќни кога владеел Хронос. Тоа било златното доба. Но, малку по малку и мирот помеѓу луѓето бил поткопан. Тие почнале да бидат зависни едни на други, меѓу нив често имале расправии, а се соочувале и со спорови и така – била формирана Сребреното доба.

После тоа, тоа доба преминува во бакарна доба, кога луѓето научиле како да се користи оружјето и како безмилосно да се истребат во војните.

Конечно, доаѓа најлошиот живот – железното време, кога исчезнала правдата од лицето на земјата. Луѓе се заблудени еден на друг, ограбувале и убивале. Така грчкиот мит го објаснува постоењето на несреќата и страдањето во животот и социјалниот развој.

Прочитајте го и митот за Прометеј.

Similar Posts

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Крајбрежје