Skip to content

Митот за раѓањето на Аполон

Аполон (грчки Ἀπόλλων, Apóllōn) во грчката митологија е бог на машката убавина, медицината, пророштвото, стрелаштвото, музиката, сонцето и колонизацијата. Зевс е исто така син на Лета и брат близнак на Артемида. Неговиот епитет е Февруари (Фебос).

Грчкото име на Аполон можеби е изведено од предхеленската кованица Апо-олон поврзана со архаичниот глагол „Апо-ел“ – што буквално значело „оној кој се превиткува“ или „оној што брка“ – Аполо го бркал злото, болеста и раздорот.

Плутарх пишува дека полон значи „многу“ и затоа Аполо означува негација на мноштво.

Исихиј го поврзува името со дорскиот απελλα (апела) = „собрание“, така што Аполо би можел да биде и бог на политичкиот живот.

Раѓањето на Аполон

Кога божицата Хера дознала дека Лета носи деца на нејзиниот сопруг Зевс, таа била бесна и љубоморна и решила да се одмазди не дозволувајќи Лета да остане на цврста земја (земја или остров) и Лета била принудена да бара друго место да се породи.

Се родил на островот Дел

Додека ја бркала змијата Питон со главата на змеј што и ја испратил Хера, Лета налетала на новосоздадениот остров Дел кој лебдел над вода и не бил ниту копно ниту остров и бил опкружен со лебеди. Кога таа го згазнала, од длабочините на морето се појавиле две карпи; едната го запрела движењето на островот, а другиот застана пред патот на змијата. Тогаш Лета на планината Кинта родила близнаци – синот Аполон и ќерката Артемида. Подоцна, Зевс го заковал Дел на дното на океанот за да престане да лебди, а островот му го посветил на Аполон.

Хера ја киднапирала Илитија, божицата на породувањето, за да спречи Лета да се породи. Останатите богови ја измамиле Хера нудејќи и ѓердан долг 8 метри. Божицата успеала да избега откако Лета се мачела девет дена и девет ноќи. Легендата вели дека Артемида прво се родила, а потоа и помогнала на нејзината мајка да го роди нејзиниот брат Аполон. Аполно се родил на седмиот ден од месецот Таргелион, а седмиот и дванаесеттиот ден од тој месец биле посветени на Него.

Дел или Делос (грчки: Δήλος) е остров во западниот дел на Егејското Море. Во Древна Грција се сметал за свет град бидејќи, според легендите, на овој остров биле родени близнаците Артемида и Аполон. Од 1990 година Делос е под заштита на УНЕСКО ( видете слика подолу).

 

Напишете коментар