Skip to content

На денешен ден починал Леонард Бернштајн, американски композитор, диригент, автор, музички предавач и пијанист

Леонард Бернштајн бил роден на 25 август 1918, а починал на 14 октомври 1990. Тој е американски композитор, диригент, автор, музички предавач и пијанист. Тој бил меѓу првите диригенти родени и образовани во САД, кои добиле светски признанија. Според музичкиот критичар Донал Енанхан, тој бил „еден од најубавите талентирани и успешни музичари во американската историја“.

Неговата слава потекнува од неговиот долгогодишен мандат како музички директор на Њујоршката филхармонија. Славата ја стекнал со неговите изведби на концерти со најголем дел од светските водечки оркестри. Како и од неговата музика за приказната од Западната страна, Петар Пан, Кандид, Прекрасен град, На градот, На Водата, неговата миса и низа други композиции, вклучувајќи три симфонии и многу пократки комори и соло творби.

Бернштајн бил првиот диригент кој дал серија телевизиски предавања за класичната музика, почнувајќи од 1954 година, па до неговата смрт. Бил квалификуван пијанист, често изведувајќи пијано концерти. Тој исто така бил критична фигура во современото заживување на музиката на Густав Малер, композиторот за кој најмногу страсно бил заинтересиран.

Како композитор тој создавал во многу стилови кои опфаќале симфониска и оркестрална музика, балет, филмска и театарска музика, хорски дела, опера, камерна музика и дела за пијано. Многу од неговите дела редовно се изведуваат низ целиот свет. Добитник е на повеќе „Еми“ награди и се смета за една од највлијателните личности во историјата на американската класична музика.

Пред две години се одбележа стогодишнината од неговото раѓање. Македонската филхармонија го направи тоа со концерт во негова чест, насловен „Бернштајн 100“,

Напишете коментар