Skip to content

Легенда за храбрата воинка според која настанал популарниот цртан Мулан

Симпатичната и храбра хероина на Дизни ги инспирира девојките ширум светот уште од 1998 година, кога анимираниот филм за Мулан за прв пат беше објавен. Иако, се разбира, филмот е романсиран и прилагоден на деца (иако и возрасните сакаат да го гледаат), приказната за Мулан не е целосно измислена.

Балада за Мулан

За компанијата Дизни, античката кинеска песна „Балада за Мулан“ служела како инспирација за цртаниот филм за младата воинка.

Иако баладата не е гаранција дека оваа воинка навистина постоел, милиони Кинези од генерација на генерација ја пренесуваат приказната за неа, правејќи ја што е можно пореална.

 

Тука завршува „Баладата за Мулан“ од шести век, но има уште еден извор во кој овој воин е повторно спомнат. Една книга, објавена за време на династијата Минг (помеѓу четиринаесети и седумнаесети век), ја шири приказната за Мулан и го открива крајот на нејзината приказна. Според овој роман, Мулан по враќањето дома дознала дека нејзиниот татко починал и дека нејзината мајка се омажила повторно. Несреќите на оваа девојка не завршуваат тука. Се вели дека таа била поканета да биде љубовница на владетелот на регионот во кој живеела, Хешен Кан. За да ја избегне оваа судбина, Мулан извршила самоубиство.

Иако песната од шести век навистина постои, ниту еден историски извор не потврдил дека Мулан навистина постоела, или само била плод на имагинацијата на поетот.

Легенда


Легендата вели дека Мулан бил многу вешта со меч и генерално вешта со оружје. Таа поседувала и исклучителни боречки вештини за кои се верува дека ги стекнала како девојче. Хуа Мулан поминала дванаесет години на војно поле, за време на која била одликувана дури 12 пати. Таа напредувала и во воената хиерархија, па достигнала многу високи чинови. Според легендата, по дванаесет години им признала на своите другари дека е жена и се вратила дома.

Напишете коментар