Литература Мисли и цитати

Цитати за човекот и љубовта кажани од големиот поет Рабиндранат Тагоре

Мотивот љубов е еден од најуниверзалните и најзастапените во сите уметнички облици. Поезијата од Рабиндранат Тагоре, индиски книжевник, филозоф и драматург, составена е од стихови кои тоа можат да го докажат.

Неговото творештво го сочинуваат преку 1000 поеми, 2000 песни, 8 романи, 24 драми, голем број есеи. Тој е добитник на Нобеловата награда за книжевност во 1913 г. за збирката песни Гитанџали.

Прочитајте во продолжение што кажал Тагоре за човекот и љубовта.

„Цивилизацијата не смееме да ја судиме и цениме врз основа на тоа колкава моќ остварила туку по тоа колку во своите закони и дела изразила љубов кон човекот“.

„Длабочината на пријателството не зависи од должината на познанството“.

„Нема таква поезија која би можела да се вивне до оние висини до кои допира љубовта“.

„Пејачот не ја прави сам песната, мора да има некој да ја слушне“.

„Она што ни е потребно за да бидеме слободни е љубовта; таа има сила со радост да го носи бремето на светот“.

„Вербата е птица која чувствува светлост кога во зората и понатаму е мрак“.

„Големите срца сакаат малите бараат да бидат сакани“.

„Не се молиме за да бидеме склонети од опасност туку без страв кога ќе се свртиме кон неа“.

„Само она што го правиме од љубов го правиме слободно, без оглед колку тага тоа ни предизвикало“.

„Многу е едноставно да се биде среќен, но многу е тешко да се биде едноставен“.

„Не ги ограничувајте децата на вашето сопствено учење бидејќи тие се родени во некое друго време“.

„Во љубовта исчезнуваат сите животни спротивности“.

„Секое дете доаѓа со порака дека Бог сè уште не е обесхрабрен од човекот“.

„Некој да го имаме целосно е најдобро; ако тоа не е возможно, тогаш е најдобро целосно да го изгубиме“.

„Го читаме светот погрешно и кажуваме дека тој нè измамува“.

„Музиката ја исполнува бесконечноста помеѓу две души“.

„Копнеам да седам немо покрај тебе, но срцето би ми скокнало преку уста. Затоа брборам и зборувам лекомислено, и го затрпувам своето срце со зборови“.

„Човекот е суров, но човекот е дете“.

„До вистината можеме да дојдеме само ако ни е дадена слобода да грешиме“.

Прочитајте ги и следниве мисли за амбицијата кои ќе ве поттикнат да се борите за своите соништа!

Слични написи

One thought on “Цитати за човекот и љубовта кажани од големиот поет Рабиндранат Тагоре
 1. We at Interserver have started our Black Friday promotion for Hosting Packages!

  We’re currently offering Unlimited bandwidth, Unlimited addon domains, and much more, and we’re giving all of this away for just $1 for the first 3 months!

  It’s the biggest discount we have ever offered so make sure you won’t miss it!

  If you want to take advantage of this offer, just head over to our official website through this link: https://www.alecpow.com/interserver-official

  Then all you have to do is go through the normal order form, and where you will be asked to add a coupon, just add the coupon code “STAYHOME”

  The cost for the first three months will then become $1.

  What are you waiting for? Get a better hosting for cheaper. now

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје