Литература Поезија Светска поезија

Ја чекам само љубовта – Рабиндранат Тагоре

Ја чекам само љубовта, па да се предадам најпосле во нејзините раце.
Тоа е причината поради која задоцнив и се оглушив на многуте повици.
Еве ги, доаѓаат со своите правила и закони, цврсто да ме оковаат;
но јас секогаш им се извлекувам, зашто само љубовта ја чекам, па да се предадам најпосле во нејзините раце.
Луѓето ме обвинуваат и ме нарекуваат негрижлив; без сомнение, имаат право кога ме обвинуваат.
Пазарниот ден заврши и за вредндиот нема веќе работа. Тие што дојдоа залудно да ме викаат, се вратија налутени.
Јас ја чекам само љубовта, па да дсе предадам најпосле во нејзините раце.

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје