Skip to content

Андре Марло – еден од најинтересните феномени на модерната литература

Жорж Андре Малро (Париз, 3 ноември 1901 – Кретеј, 23 ноември 1976) бил француски писател, авантурист, политичар и интелектуалец. Роден е на денешен ден.

Во суштина самоук и страстен авантурист, Малро ја поминал својата младост во Индокина, пишувајќи за еден антиколонијален весник и кратко престојувал во затвор (1923-1924) за шверц на кмерски антиквитети. Кога се вратил во Франција, тој ги презентираше своите искуства од Азија во успешниот роман „Кралскиот пат“ (1930), а само три години подоцна се здоби со огромна популарност со романот „Човековата судбина“, егзистенцијалистички авнатуристички роман, инспириран од борбата на револуционерите во Кина за што беше награден со наградата Гонкур во 1933 година.

Вклучен во Шпанската граѓанска војна и во Отпорот

Како милитантен антифашист, Малро се борел на страната на републиканците во Шпанската граѓанска војна од 1936 до 1937 година. Искуството од војната го натера да го напише романот „Надеж“ (1937), друг негов бестселер. Во март 1944 година се вклучил во движењето на отпорот и учествувал во борбата за ослободување на Франција. По војната, Малро се приклучил на Шарл де Гол и играл улога во работата на РПФ, а по враќањето на Де Гол на власт бил министер за култура од 1959 до 1969 година.

За време на неговата подоцнежна кариера тој пишувал уметнички рецензии како што се успешните „Имагинарен музеј“ и „Гласот на тишината“, а на 19 декември 1964 година одржува историска пофалба за време на пренесувањето на пепелта на Жан Мулин во Парискиот пантеон. Во текот на 1996 година, на дваесетгодишнината од смртта на Малро, неговата пепел беше пренесена во Пантеон со одлука на Жак Ширак.

Марло и книжевноста

Андре Малро е несомнено еден од најинтересните феномени на модерната литература. Иако неговата биографија е можеби попозната од неговото литературното дело, а неговиот опус заостанува нешто повеќе од оној на современиците како Сартр или Ками, Малро несомнено остави трага во развојот на модернистичката литература и неговите идеи, честопати одраз на неговиот сопствен немирен дух, оправдано заслужува епитет „најфасцинантните феномени на современата литература “.

Малро и Индија

Како дел од идејата за „реинтеграција на боговите“, Малро му дал голема улога на индиската цивилизација и хиндуизмот. Во својот „Антимемеори“ тој ја споменува Индија како еден од најинспиративните моменти во неговиот живот:


„Морав да се вратам на еден од најдлабоките и најсложените моменти од мојата младост. Тоа беше помоќно од претколумбиската Америка, затоа што Англичаните не ги уништија ниту индиските свештеници ниту воините, а храмовите на старите богови и денес стојат. Посилни од Исламот и Јапонија, бидејќи Индија е помалку европеизирана и затоа што повеќе ги шири ноќните крилја на човекот. Посилна од Африка, поради нејзиниот развој, поради нејзиниот континуитет. Далеку од нас, во соништата и со текот на времето, Индија припаѓа на античкиот ориент на нашата душа “.

Познати дела

Кралскиот пат (роман, 1930)
Човековата судбина (роман, 1933)
Надеж (роман, 1937 година)
„Гласот на тишината“ (есеј, 1951)

Награди

Награда Гонкур (1933)
Награда ​​Interallié (1930)

Напишете коментар