Џон Милтон – републиканецот кој го напишал славниот еп „Изгубениот рај“

Џон Милтон (9 декември 1608 – 8 ноември 1674) бил англиски поет и интелектуалец кој служел како државен службеник за Комонвелтот на Англија под неговиот Државен совет, а подоцна и под водство на Оливер Кромвел. Пишувал во време на религиозни немири  и политички пресврти, а е најпознат по неговата епска поема „Изгубениот рај“ (1667), напишана во јамбски пентаметар и за која се смета дека е едно од најголемите литературни дела некогаш напишани. Починал на денешен ден во 1674 година.

Пишувал  на англиски, латински, грчки и италијански јазик. Постигнал меѓународно реноме во текот на неговиот живот; неговата прославена „Ареопагитика“ (1644), напишана како осуда на цензурата пред објавувањето на дело, е меѓу највлијателните и најстрасните одбрана на историјата на слободата на говорот и слободата на печатот. Неговата желба за слобода се прошири во неговиот стил на пишување: тој вовел нови зборови (измислени од латински и старогрчки) во англискиот јазик и бил првиот модерен писател кој користел  неримуван стих надвор од театарот или преводите.

Биографијата на Вилијам Хејли од 1796 година го нарече „најголемиот англиски автор“, и тој останува генерално сметан „како еден од најистакнатите писатели на англиски јазик“, иако критичкиот прием осцилираше во вековите по неговата смрт (често заради неговиот републиканизам).

Животопис

Џон Милтон е роден во Лондон на 9 декември 1608 година во семејство од средна класа. Се школувал во училиштето Свети Павле, потоа во Христовиот колеџ во Кембриџ, каде што започнал да пишува поезија на латински, италијански и англиски јазик и се подготвувал да стане свештеник.

Никогаш не станал свештеник

Сепак, после студирањетo, тој ги напушти своите планови да се приклучи на свештенството и ги поминал следните шест години во селската куќа на неговиот татко во Бакингемшир и ригорозно се посветил  на самостојни студии за да се подготви за кариера како поет. Неговото обемно читање вклучувало класични и современи дела во областа на религијата, науката, филозофијата, историјата, политиката и литературата. Покрај тоа, Милтон имал солидни познавања од латински, грчки, хебрејски, француски, шпански и италијански јазик.

За време на неговиот период на самостојно студирање, Милтон компонирал бројни песни, меѓу кои „За утрото на Христовото раѓање“, „За Шекспир“, „L’Allegro“, „Il Penseroso“ и пасторалната елегија „Lycidas“. Во мај 1638 година, Милтон започнал 13-месечна турнеја низ Франција и Италија, за време на која се сретнал со многу важни интелектуалци и влијателни луѓе, вклучувајќи го и астрономот Галилеj, кој се појавува во тракт на Милтон против цензурата, „Ареопагитика“.

Имал три брака

Во 1642 година, Милтон се врати од патување во село со 16-годишната невеста Мери Пауел. И покрај тоа што биле отуѓени во текот на поголемиот дел од бракот, таа му роди три ќерки и син пред нејзината смрт во 1652 година. Милтон подоцна се ожени уште двапати: Кетрин Вудкок во 1656 година, која почина на раѓање во 1658 година и Елизабет Миншул во 1662 година.

Се залагал за каузите на Пуританците и за Оливер Кромвел

За време на англиската граѓанска војна, Милтон се залагал за каузите на Пуританците и Оливер Кромвел и напишал серија памфлети во кои се залага за радикални политички теми, вклучувајќи го моралот во разводот, слободата на печатот, популизмот и  забрана за убиство на крал. Милтон служеше како секретар за странски јазици во владата на Кромвел, составувајќи официјални изјави за одбрана на Комонвелтот. За тоа време, Милтон постепено го губел  видот и целосно го изгубил во  1651 година. Сепак, тој ги продолжил своите должности со помош на Ендру Марвел и други лични асистенти.

Уапсен бил како бранител на Комонвелтот

По реставрацијата на Чарлс Втори на тронот во 1660 година, Милтон бил уапсен како бранител на Комонвелтот, казнет со парична казна и наскоро ослободен. Остатокот од својот живот го живеел во изолација во земјата, завршувајќи ја епската поема „Изгубениот рај“ во 1667 година, како и нејзиното продолжение „Повратениот рај“ и трагедијата „Samson Agonistes“ и во 1671 година.

Во 1674 година испечатил второ издание на „Изгубениот рај“, кој вклучуваше објаснување „зошто поемата нема  рими“, појаснувајќи ја неговата употреба на јамбскиот пентаметар, заедно со воведните белешки на Марвел. Умре кратко потоа, на 8 ноември 1674 година, во Бакингемшир, Англија.

Изгубениот рај

Изгубениот рај, кој ги прикажува сатанските искушенија на Адам и Ева и нивното протерување од Рајот, нашироко се смета за негово ремек-дело и една од најголемите епски песни во светската литература. Од своето прво објавување, делото постојано предизвикува дебата во врска со неговите теолошки теми, политички коментари и неговото прикажување на паднатиот ангел Сатана, кој честопати се смета за главен лик на делото.

Епот имал големо влијание, инспирирајќи други долги песни, како што се „Грабнување на праменот“ на Александар Поуп, „Прелудијата“ на Вилијам Вордсворт и „Ендимион“ на Џон Китс, како и романот „Франкенштајн“ на Мери Шели, и длабоко влијаат врз делото на Перси Биш Шели и Вилијам Блејк, кој илустрираше издание на овој еп.