Убавина – Дијана Станчевска

Што е убавина? Прашајте ја секој својата душа.

Убавината е секое прелевање, секој сјај, секое преполнување и секоја голема сиромаштија.

Убавина е да се биде верен на летото и да се оди гол до есента.

Убавината е пердув на папагалот или зајдисонцето што предвидува невреме.

Убавината е остра одлика и свој акцент: тоа сум јас.

Убавината е голема загуба и тивка погребна поворка.

Убавината е лесен ритам на навивачот што го буди ветерот на судбината.

Убавината е да се биде волшебен како розата или да прости сè затоа што сонцето сјае.

Убавина е крстот што го избра монахот или ѓерданот што дамата го има од својот љубовник.

убавината не е тенкиот сос во кој се служат поетите, убавина е да се води војна и да се бара среќа.

Дијана Станчевска

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели