Хрватскиот музичар Дарко Рундек објави нов албум

Хрватскиот музичар Дарко Рундек со својот братечки бенд „Екипа“ објави нов албум, двојниот (Extended Play) “Brisani prostor”, во издание на белградската дискографска и промотерска куќа Long Play, соопштија од издаваштвото.

Целината на новиот материјал раскажана е преку две приказни – „До“ и „Од“, кои меѓусебно се дополнуваат и слушателот може да го бира нивниот редослед. Истовремено со излегувањето на албумот, како трет сингл и “lyric“ видео се појавува песната „Мила“.

Пет композиции се наоаѓаат на едниот и пет на другото ЦД во издание на копродукција на две куќи Menart и Long Play

Претходните албуми на музичарот Рундек произлегле во музичка смисла од соработката бидејќи имало и пратечки состав – Cargo Orkestar и Trio. Додека “Brisani prostor”, е прво издание после прочуениот „Хаустор“ на кој се појавуваат композиции и текстови на друг автор – басист на „Екипа“.

Всушност „Мила“ произлегла од перото на басистот кој ја опишува песната во кратки црти вака: „Носење со опуштање, прифаќање, човечка близина во време кога дистанцата е знак на внимателност, разбирање на личниот простор на особата која ја сакаш“.

Најновиот проет веќе беше најавуван со сингловите и спотовите објавени во текот на карантинот и вонредната состојба – „Внатрешни глас“ и „Кои се сите тие луѓе“.

За соработката со „Екипа“ и настанувањето на новиот албум Рундек вели: „Нашите проби и снимања најчесто почнуваа и завршуваа со заедничко свирење “на слушање“, едноставно заедно ја занишувавме тишината и остававме да нè води низ отворените форми, несвирејќи инструменти туку музика“.

Ликовите во песните на интимен начин говорат за глобоалнoтo, на личен начин за универзалното и на специфичен начин за општото.

„Кога таа музика би прашала за песна, се појавуваа зборовите, понекогаш импровизирани, понекогаш од моите белешки, а за повеќето заедно со него ја потпишуваме композицијата и текстот. Тој многу направи за кристализирње на песните од отворен и креативен материјал кој од цела „Екипа“ обилно извираше“.

„Кога сите материјали беа снимени, се зафатив со продукција, избор, монтажа, миксање и доснимување, тој процес беше долготраен“ заклучува Рундек.

„Brisani prostor“ како двојно ЦД од вчера е во продажба на подрачјето на Србија, Црна Гора и Македонија. Може да се најде и во музичките продавници ширум Србија.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели