Skip to content

80-ти: Декада која нè создаде

Тапирана коса, светликави сенки за очи, фармерки…некои трендови од 80-тите подобро е да се забораваат. Но, тие не се само уште една декада во историјата. Со иновации како што се вештачките срца, тастатурата, интернетот и многу други, 80-тите се една деценија на производи вредни за паметење и славење.

Од кино салите на ТВ екраните

Во 1980-тите, опциите за забава се зголемија, бидејќи медиумите станаа поперсонализирани. Објавувањата на филмовите како Е.Т.,Терминатор, Рајдерите на изгубената арка и Империјата го возвратија ударот. Му помогнаа на Холивуд да одржи солидна база на обожаватели. Основањето на Pixars во 1986 година, благодарение на инвестицијата на Стив Џобс, вети уште поквалитетни филмови. Сепак, сребрениот екран веќе не беше единствениот екран.

Пред 1980-тите, имаше малку канали на ТВ-и гледачите беа ограничени на гледање само на она што беше во етерот во кое било дадено време. Станиците обично се исклучуваа навечер, што значеше дека немаше ТВ доцна во ноќта. Сеприсутноста на кабелот донесе повеќе избор и поголема покриеност. Луѓето можеа да гледаат ТВ-програми 24/7.

Популарноста на видеорекордерот во 1980-тите ги зголеми опциите што им беа достапни на ТВ гледачите. Ова значеше дека луѓето можеа да ги снимаат и гледаат своите омилени програми кога ќе посакаат. Видео-продавниците како Блокбастер и Холивуд Видео станаа популарни, овозможувајќи им на луѓето да изнајмуваат и да гледаат филмови дома, наместо да се потпираат исклучиво на кино салите.

Мобилна комуникација: Преносливост и поврзаност 24/7

Во осумдесеттите години, напредокот во комуникацијата го обедини светот. Мобилниот телефон, првпат измислен во 1970-тите, беше претставен во 1983 година од страна на Motorola. Нивниот уред стана првиот преносен, комерцијален телефон на пазарот. Иако најраниот модел наликуваше на тула, уредот овозможи да остваруваат повици и поврзување со луѓето додека сте во движење. Стана полесно да се комуницира со секого во секое време. Ова го направи светот малку помал и многу повеќе поврзан.

Лични компјутери и лансирање на светска мрежа

Во 80-тите години на минатиот век, интернетот и персоналните компјутери беа создадени и складирањето на податоци се подобри. Компјутерите, најпрво измислени во 40-тите години на 20 век, станаа лични во 1980-тите. IBM беше првиот давател на технологија што воведе десктоп микро компјутер, кој стана познат како персонален компјутер. Во 1980 година, Apple се најде на списокот на Nasdaq. Со парите што ги доби од успешното ИПО, Apple беше во можност да инвестира во нови технологии. Воведувањето на „Microsoft Works “ од страна на Мајкрософт во 1986 година, го направи персоналниот компјутер уште поценет.

Додека персоналните компјутери се подобруваа во квалитетот, Тим Бернерс-Ли работеше на поврзување на овие уреди. Со години, Бернерс-Ли создаваше „голема база на податоци за хипертекст со внесени врски“. Во 1989 година, тој ја започна оваа програма за веб-сервери како Светска мрежа – важен чекор за она што сега го знаеме како Интернет. Во меѓувреме, напредокот во инженерството им овозможи на сателитите да одат во вселената и да дадат посигурна интернет и кабелска мрежа.

Преглед на декадата

Столбовите во нашиот современ свет, како ТВ  програма 24/7, персонални компјутери и музички спотови, беа трансформација на 80-тите години на минатиот век. И покрај тоа што многумина од нас би сакале да го замислат светот без нив, светот без мобилни телефони и кабли е незамислив.

Запознајте ги милениумците – која е генерацијата Y?

Напишете коментар