Skip to content

Приказната за Бабушка и наречниците

Нејасно е дали оваа приказна навистина потекнува од Русија или е испеана во песните во Америка на почетокот на 20 век. Но, секако им се раскажува на руските деца на Божиќ и Бадник. Приказната е добро позната во Русија. Ова е приказна за една Русинка која игра голема улога во раѓањето на Исус, иако таа не го видела лично него.

Според приказната, Бабушка била дома стоела крај нејзиниот оган за да се стопли, кога тројцата чудни луѓе пристигнале пред нејзината врата. Ѝ кажале дека одат да го поздрават малото дете по неговото раѓање. Имало снежна виулица и наречниците побарале засолниште од Бабуушка.

Таа ги пуштила во нејзината куќа и тие ѝ рекле дека ѕвездата што ги водела до принцот што ќе го сретнат била скриена од снежната бура. Тие исто така ѝ кажале дека оваа ѕвезда е светла и нова и дека е знак за раѓање на светото дете.  Тие планирале да му дадат прекрасни подароци и да се поклонат пред него.

Наречниците ја поканиле Бабушка да им се придружи на нивното патување, но таа им кажала дека е премногу стара за да патува толку далеку и дека нема соодветни подароци да му даде на новородениот принц. Снежната бура наскоро се расчистила, откривајќи ја ѕвездата и наречниците повторно тргнале на своето патување.

Бабушка жалела што не пошла со нив. Сепак тргна да се обиде да ги пронајде нив или принцот. Но не успеала да најде ниту еден од нив. Сепак, таа сè уште талка по Земјата до денес, давајќи им разчични подароци на децата кои ги среќава по својот пат.

Прочитајте го расказот Желба до Дедо Мраз.

Напишете коментар