Skip to content

Поучна приказна: Што значи да се биде присутен?

Што значи да се биде присутен? Нешто кое многумина знаеме несвесно да не го практикуваме. Прочитајте ја кратката приказна во продолжение.

Гледаш, а не можеш да видиш. Гледаш, а не сакаш да видиш. Едно момче пошло кај учителот и го прашало:

– Колку време ќе ми биде потребно за да постигнам просветлување?

Учителот одговорил:

– Десет години

Момчето било изненадено.

– Толку долго?, прашало со неверување.

Учителот рекол:

– Не, заблуда беше. Ќе ти требаат дваесет години.

Момчето прашало:

– Зошто го дуплиравте бројот на години?

Учителот одговорил:

– Сега мислам во твојот случај ќе бидат потребни триесет години.

– Каде треба да барам просветлување?

– Овде?

– Кога ќе се случи?

– Токму сега се случува.

– А зошто не го чувствувам?

– Бидејќи не гледаш.

– А што да гледам?

– Ништо. Доволно е да гледаш.

– Во било што каде што ќе ти допрат очите.

– Морам ли тоа да го гледам на посебен начин?

– Не. Доволно е и на обичен начин.

– Не гледам секогаш на обичен начин?

– Не.

– Зошто не?

– Бидејќи: да гледаш мораш целосно да бидеш овде. Ти главно си некаде на друго место.

Прочитајте ја и приказната за благодарноста.

Напишете коментар