Skip to content

Џ.К. Роулинг: од самохрана мајка до најуспешна писателка во светот

Приказната за животот на Џ.К. Роулинг е класична приказна за луѓето кои од дното го достигнале врвот. Нејзините родители немале високо образование. Таа со години живеела од социјална помош, како самохрана мајка. Успеала да надмине десетици одбивања на нејзините дела од издавачките куќи. Речиси преку ноќ успева да стане една од најуспешните и најчитани писателки во историјата на човештвото.

По неколку децении, авторката го претвори „Хари Потер“ во забавна франшиза. Таа вклучува книги, филмови, претстави, тематски парк и многу повеќе. Еве како авторката го пронашла својот пат до врвот:

Родена е како Џоана Роулинг, пораснала во Глостершир, Англија и од секогаш сакала да биде писателка

Роулинг постојано ѝ пишувала и раскажувала приказни на својата помлада сестра Дијана.

„Секако, првата приказна што некогаш ја напишав, кога имав пет или шест години, беше за зајак со име Зајак“, ќе рече Роулинг во едно интервју од 1998 година. “Тој доби сипаници и беше посетен од неговите пријатели, вклучувајќи ја џиновската пчела наречена Мис Пчела. И уште од тогаш, јас сакав да станам писател, иако ретко на некому му кажував за тоа.”

Кога имала девет години, Роулинг се преселила во близина на Шумата на Дин, која фигурира истакнато во „Хари Потер“. Остатокот од своето детство го помина таму. Нејзините родители се венчале кога имале 20 години. Ниту еден од нив немал високо образование.

„Бев убедена дека единственото нешто што сакав да го сторам, некогаш, беше да напишам роман“, ќе рече Роулинг во една прилика. „Сепак, моите родители, и двајцата потекнуваа од сиромашни семејства и ниту еден од нив не бил на колеџ. Сметаа дека мојата премногу активна фантазија и забавна чудост никогаш нема да плати хипотека или да обезбеди пензија.“

Тежок период во младоста

Роулинг никогаш немала тежок живот, како Хари Потер, но ги опишува своите тинејџерски години како исполнети со тешкотии.

“Не бев особено среќна. Мислам дека тоа е страшен период од мојот живот.“ ќе изјави за Њујоркер.

Кога Роулинг имала 15 години, на нејзината мајка ѝ била дијагностицирана мултиплекс склероза.

Починала една деценија подоцна, пред делата на Роулинг да бидат објавени. Еден од нејзините филантропски проекти е основањето на Клиниката за регенеративна неврологија Ана Роулинг на Универзитетот во Единбург, со подарок од 16 милиони долари.

Откако дипломирала, работела за Амнести Интернешнл

По дипломирањето, Роулинг работела како преведувач за Амнести Интернешнл. Работата не ја сметала за важна.

„Јас сум една од најнеорганизираните луѓе во светот и, како што подоцна докажав, најлошата секретарка досега“, вели таа. “Сè што ми се допаѓаше кога работев во канцеларии беше да можам да пишувам приказни на компјутер кога никој не гледа. Никогаш не обрнував многу внимание на состаноците, бидејќи обично пишував делови од моите најнови приказни или избирав одлични имиња за ликовите.”

Живеела во мал стан и одела во кафулиња за да го напише првиот дел од „Хари Потер“

Без работа, Роулинг посетувала различни кафулиња во Единбург и скршнувала да го напише својот прв роман на машина за пишување.

Честопати го носела и детето, кое спиело во количка до неа. Во тој период, Роулинг живеела од социјалната помош.

„Не ќе можев да ја напишам оваа книга ако немав неколку години. Во тој период бев навистина сиромашна.“ ќе рече Роулинг во 2012 година. Таа е самохрана мајка, а тоа го дефинира целиот нејзин активизам. До денес таа се залага за зголемување на социјалните трансфери за невработените и им дава неизмерна поддршка на самохраните родители.

Во 1995 година, Роулинг ја завршува првата книга за Хари Потер и ја испраќа до издавачите. Од нив е категорично одбиена.

Како и многу други автори, Роулинг добила многу одбивања. Нејзината книга е прифатена од Кристофер Литл, „нејасен лондонски литературен агент“, како што пишува „Њујоркер“. Дванаесет издавачи ја одбиле книгата.

После една година, Литл склучил договор за печатење на 500 примероци од „Хари Потер и каменот на филозофот“ со Блумсбери, релативно млада издавачка компанија и ѝ обезбедил аванс од 2.500 фунти.

Издавачот предвидувал дека момчињата можеби нема да сакаат да читаат книга напишана од жена, па затоа и предложи да избере име со две иницијали.

„Џ“ се залага за Џоана, нејзиното вистинско име. Таа нема средно име, па го избрала „К“ за „Кетлин“, името на нејзината баба по татко. Каменот на филозофот“ излегол од печат во 1997 година.

До март 1999 година, 300.000 примероци се продадени во Велика Британија. „Хари Потер и каменот на филозофот“ освои бројни награди, вклучувајќи ја и наградата за книги „Нестле паметни“, за која гласаат и возрасни и деца. Во САД, Роулинг ја продаде книгата на Схоластик, за повеќе од 100 000 американски долари, невидена сума во тоа време. Потоа си купила сопствен стан.

Прв писател милијардер

Во 2004 година, Форбс објави дека Роулинг е првата личност што станала милијардер (во американски долари) со пишување книги. Подоцна, е тргната од списокот затоа што дала многу пари во добротворни цели.

Самата Роулинг вели: „И покрај тоа што животот е често болен, мора да знаете дека вреди сè. Понекогаш е потребно да се промени перспективата и да се побара помош “

Прочитајте ги овие цитати од Џ.К. Роулинг.

Напишете коментар