Skip to content

Балет – уметност што се спротиставува на гравитацијата

Балетот е театарска форма на танц, која започнува да се развива во Западна Европа за време на ренесансата (1300-1600). Балетската техника се состои од стилизирани движења и ставови кои со векови се развиле во добро дефиниран, иако малку променлив, систем наречен академски балет (француски danse d’école).

Самиот збор балет значи и музичко дело во кое техниката на игра се користи како главен начин на изразување на дејството. Таквите дела често, но не секогаш, се придружени со сценографија и костуми. Се смета дека балетот е музичко-сценско дело кое се користи само со движење. Но денес среќаваме и соло или хорско пеење заедно со оркестарска музика (на пример, грчкиот балет Зорба од познатиот грчки композитор Микис Теодоракис).

Развој на балетот

Првите почетоци на модерниот балет се појавуваат во Италија во 15-ти век. Од таму се сели во Франција во средината на 16-ти век. Балетот бил усовршен во Франција, од каде се проширува во други земји. На почетокот на развојот, танцот бил изведуван од маскирани танчери. Подоцна, дворскиот балет се развил како единство на танц, вокална и инструментална музика и говорен текст.

Со основањето на балетските школи, историјата на класичниот професионален балет започнува во 1661 година, инсистирајќи на чистотата на движењето и виртуозноста, експресивноста, пантомимата и лирската чувствителност. Ова ги заменило до тогаш строго конвенционалните геометриски движења и немотивираниот проток на дејството на играчките. Романтичниот балет, инспириран од бајките и легендите, се толкува со класичната балетска техника, која сè повеќе вклучува елементи на темпераментни народни танци. До 1720-тите, балетот започнува да се изведува во опери низ цела Европа.

Развој на облеката за балет

Женската облека станува полесна од тешките дворски носии. Чевлите со високи потпетици се заменети со меки чевли што дозволуваат послободни движења. Подсукњата, претходничката на хеланките, станаува составен дел од костумот, бидејќи здолништата станувале сè пократки и пократки. Со текот на времето, здолништата биле подигнати колку што може, за да кулминираат во формата која ни е позната денес. Воведувањето на зашилени чевли во балетот, што дава поддршка на нозете и стапалата, им овозможува на балерините да се издигнат до врвовите на прстите. Ова помага да се создаде илузија на отпорност на гравитацијата.

Денес, модерниот балет се разви заедно со класичниот балет, кој сè уште се негува. Тој бара послободни и побогати движења на телото, кои можат да изразат мноштво мисли, чувства и аспирации на денешниот човек и неговиот живот. На почетокот на 20-ти век, Сергеј Дијагилев собрал млади кореографи и музичари. Создал модерен балет кој се стреми кон единството на движењето и музиката. Користејќи ги естетските компоненти на класичната балетска техника, античките и модерните народни и социјални танци, современиот балетски израз има широка реперкусија: од танцов егзибиционизам преку подобрување на класичниот академизам до револуционерни балети со идеолошка содржина.

Балетот е една од најстарите техники за танцување што е основа на сите други стилови на танцување

Балетот се карактеризира со строги форми на тело и отворена положба на стапалото. Ова значи дека целата нога се ротира од колковите нанадвор за 180 степени.

Балетската техника не знае употреба на сила и ненадејни движења. Сите движења мора да се контролираат и не смеат да се изведуваат со смалени мускули, туку истегнати на „растојание“.

Елементи што се практикуваат се големи и мали сквотови, истегнување и подигнување на нозете, работа со стапалата, различни склоности и ротации на телото, различни видови вртења и скокови што може да се изведат од голем или мал сквот, со двете или со едната нога и слично.

Балетот не е само за професионалци, туку е и одлична активност за рекреативците.

Разликата помеѓу рекреативниот и професионалниот танц е само во тоа што рекреативните танчери изведуваат помалку комплицирани елементи. Рекреативците исто така не мора да имаат одреден степен на отвореност до цели 180 степени, туку онолку колку што дозволуваат индивидуалните природни предиспозиции на телото.

Прочитајте ги и следниве факти за старогрчкиот театар.

Напишете коментар